Haarvaten / couperose behandeling

Verwijde haarvaten of couperose komen zeer vaak voor. Ze zijn meestal slechts enkele millimeters groot en kunnen zich overal op het lichaam ontwikkelen. Ze worden meestal aangetroffen op het gezicht rond de neus, wangen en kin.

Wat zijn verwijde haarvaten?

Haarvaten verbinden slagaders en aders en helpen voedingsstoffen zoals water en zuurstof tussen het bloed en het weefsel te transporteren. Normaal gesproken zetten ze voortdurend uit en krimpen ze in omvang, vergelijkbaar met het uitrekken van een elastiekje. Soms kunnen ze echter te veel uitgezet raken tot het punt dat ze niet langer in staat zijn terug te keren naar hun oorspronkelijke kleinere maten. De haarvaten blijven verwijd en blijven daardoor zichtbaar. Deze aandoening staat bekend als teleangiëctastieën, of verwijde haarvaten. Ze worden vaak aangetroffen in het gezicht.

Deze verwijde haarvaten zijn eigenlijk niet abnormaal in de zin dat ze niet werken. Ze vervullen nog steeds zonder problemen hun normale functies: het transporteren van voedingsstoffen. De bloedvaten kunnen eenvoudigweg niet kleiner worden omdat ze overbelast zijn, en herstellen zichzelf niet. Deze aandoening is niet pijnlijk en is meestal alleen een cosmetisch probleem, maar zorgt er wel voor dat de huid er rood, verouderd en vlekkerig uitziet.

Wat veroorzaakt ze?

Omdat bloedvaten voortdurend uitzetten en samentrekken, zijn er talloze oorzaken die kunnen leiden tot de ontwikkeling van verwijde haarvaten. Het concept is echter eenvoudig: iets buitensporigs zorgt ervoor dat de bloedvaten te veel verwijden.

Enkele voorbeelden vindt u hieronder. Omdat er talloze redenen zijn waarom haarvaten overmatig kunnen verwijden, mag deze lijst niet als een volledige lijst worden beschouwd. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

 • blootstelling aan de zon
 • Alcohol gebruik
 • Blessures
 • Droge en vochtarme huid
 • Ontsteking/rosacea
 • Milieu/chemische irriterende stoffen
 • Bepaalde dagelijkse levensstijlfactoren kunnen ook leiden tot de ontwikkeling van verwijde haarvaten. Sommige hiervan kunnen onvermijdelijk zijn, afhankelijk van de omstandigheden, en andere kunnen gewoon een
 • natuurlijke gewoonte zijn die deel uitmaakt van de dagelijkse routine.

Uw behandelingsopties

Een van de meest effectieve beschikbare opties die het uiterlijk van verwijde haarvaten in het gezicht aanzienlijk kunnen verminderen, zijn huidbehandelingen met de laser. De laser wordt rechtstreeks op het haarvaatje gericht en laten het omringende gezonde weefsel intact. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de hemoglobine, waardoor het bloed verdampt en het capillair instort. Het lichaam zal dan op natuurlijke wijze oplossen wat er nog over is. Er is sprake van minimale downtime bij deze laserbehandelingen, en de meeste cliënten gaan vaak onmiddellijk na hun procedure weer aan het werk. Laserbehandelingen zijn doorgaans een permanente oplossing voor reeds beschadigde haarvaten, maar voorkomen niet dat er geheel nieuwe ontstaan.

Chemische peelings

Voor kandidaten die gevoeliger zijn voor verwijde haarvaten is het essentieel dat een ervaren schoonheidsspecialiste bepaalde gezichtsbehandelingen uitvoert, zoals peelings. Deze procedure bouwt collageen op en stimuleert de regeneratie van de huid, terwijl de kans op verdere schade aan reeds kapotte haarvaten of het breken van nieuwe wordt geminimaliseerd.

Huidverzorgingsproducten

Preventie is de sleutel als het gaat om verwijde haarvaten. De juiste gezichtsbehandelingen kunnen de bloedvaten helpen verkleinen, roodheid in het gezicht verminderen en bescherming bieden tegen externe stressoren. Zonnebrandcrème is een van de meest effectieve vormen van bescherming tegen verwijde haarvaten en kan voorkomen dat reeds verwijde haarvaten erger worden. Regelmatig gebruik van zonnebrandcrème beschermt ook tegen andere leeftijdsgerelateerde problemen, zoals schade door de zon, rimpels en ouderdomsvlekken. Het gebruik van zonnebrandcrème vermindert ook aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van huidkanker .

Vitamine C helpt de bloedvaten te versterken. Dit is een van de belangrijkste componenten in de capillaire wanden en bevordert de collageensynthese. Vitamine C helpt ook bij het opbouwen van het immuunsysteem om het risico op ziek worden te verminderen en zo de kans op hevig niezen of hoesten te beperken.

Andere preventieve maatregelen zijn onder meer:

 1. Beperking van blootstelling aan de zon
 2. Vermijden van extreme hitte
 3. Alcohol met mate
 4. Beschermende uitrusting voor blessures (bijv.: helmen voor sport en fietsen)
 5. Vermijden van wrijven en trekken aan het gezicht
 6. Voorkomen van plukken en ploppen van acne

Afspraak maken of meer informatie?

U kunt altijd telefonisch een afspraak maken of vrijblijvend informeren via 040-2012922.

Maakt u liever digitaal een afspraak? Geen probleem! Gebruik het afspraakformulier en we bevestigen de afspraak achteraf via e-mail. 

Hidden
Let op komt u uit België? Graag even de landcode 0032 erbij neerzetten.
DD dash MM dash JJJJ
Gewenst tijdstip(Vereist)
: