4. Jeuk
Het verwijderen van lasertatoeages is niet bepaald een pijnvrij proces , dus jeuk na de procedure is normaal, zelfs te verwachten. Gelukkig zijn er methoden die je kunt doen om te voorkomen dat je het kwijtraakt door de gekmakende jeuk.
Jeuk geeft aan dat je immuunsysteem is begonnen de tatoeage-verwijderingspauzes weer op hun plaats te breien. Je lichaam zet een ingewikkeld genezingsproces in gang met bloedstolling, huidgenezing en littekens.
Dit ongemakkelijke gevoel kan ook te wijten zijn aan een droge, vochtarme huid. Laser, een bron van intense hitte, zuigt het vocht van je huid op. Hierdoor voelt de huid uitgedroogd aan en is een droge huid praktisch synoniem met jeuk.
Hoe te handelen?
Je kunt zeggen dat jeuk een strijd van wil is. De verleiding om dit te doen kan enorm zijn, maar u mag het getroffen gebied niet krabben! Krabben kan de gevoelige huid openmaken en dit kan op den duur tot tal van problemen leiden.
Gebruik dagelijkse na het douchen Alhydran op te smeren. Raadpleeg uw tattoo-specialist of dermatoloog voor een betrouwbaar merk of variant die veilig op uw gelaserde huid kan worden aangebracht.
Laat uw warme douche-gewoonte rusten terwijl u door lasertattoo-verwijderingssessies gaat. Ook heet water zuigt het vocht van je huid op, waardoor de jeuk verergert.
5. korstvorming
Korstvorming vindt plaats na blaarvorming en is een van de betere indicatoren voor huidgenezing.
Soms treden droogheid en korstvorming op bij korstvorming, en deze combinatie kan u overtuigen om weg te krabben. Maar nee, krabben is niet toegestaan.
Een korstje verwijst naar de “jas” die over uw huid wordt geplaatst om het blootgestelde gebied te bedekken terwijl uw lichaam de wond geneest door een nieuwe huidlaag te creëren. Ze bieden een beschermende functie als er een nieuwe huid wordt gemaakt, dus het is een must dat je er niet aan plukt.
Hoe te handelen?
De beste manier om met korstvorming om te gaan, is door de korsten met rust te laten. Dat is het. De bal ligt nu in het kamp van je lichaam; jouw rol is om ervoor te zorgen dat het in zo min mogelijk inspanning geneest.
Wacht tot het korstje eraf valt of vanzelf loskomt. De korstjes zouden binnen 2 weken moeten verdwijnen. Natuurlijk kunt u een tatoeage met laser laten verwijderen zonder korstvorming. Als dit klinkt zoals jij, nou, jij hebt geluk!
6. Hyperpigmentatie/hypopigmentatie
Tijdens het verwijderen van tatoeages met laser, zult u misschien lichte of duidelijke veranderingen in de huid op of rond het doelgebied opmerken. Hoewel dit er alarmerend uitziet, hoef je je echt nergens zorgen over te maken, aangezien veranderingen in huidpigmentatie gebruikelijk zijn bij het verwijderen van tatoeages.
Huidverkleuring wordt ingedeeld in 2: hyperpigmentatie en hypopigmentatie.
Bij hyperpigmentatie zie je plekken met een donkere huid, dat wil zeggen een huid die tinten donkerder is dan je oorspronkelijke kleur. Bij hypopigmentatie gebeurt het tegenovergestelde. Er verschijnen flarden van een lichtere huid, wat betekent dat deze in een tint lichter is dan uw huidskleur.
Deze pigment gerelateerde veranderingen vinden plaats vanwege de verschillende lichtgolflengten die aanwezig zijn in laser. Laser lost niet alleen de inktpigmenten in je huid op, maar beïnvloedt ook de melanineproductie van je huid.
Melanine is een van nature voorkomend pigment dat wordt aangetroffen in zowel menselijke als dierlijke structuren, zoals de huid en het haar. Met laser in beeld neemt het vermogen van uw huid om melanine aan te maken toe of af.
Hoe hoger het melaninegehalte, hoe groter de kans dat de huid bijwerkingen van de procedure ondervindt.
Hoe te handelen?
Hyperpigmentatie en hypopigmentatie zijn niet levensbedreigend en hebben ook geen directe invloed op uw gezondheid. De verkleuring kan behoorlijk hinderlijk zijn om naar te kijken, maar verder hoef je je geen zorgen te maken.
Als je veel last hebt van het zicht, kun je ervoor kiezen om cosmetische producten te gebruiken om je huidskleur te egaliseren. De effecten zijn tijdelijk, maar zullen voldoende zijn in gevallen waarin u denkt dat u de verschillende getinte patches moet verdoezelen.
Gelukkig zullen deze veranderingen in huidskleur uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Houd er rekening mee dat het maanden, soms zelfs jaren kan duren voordat uw huidskleur weer normaal is. Er zijn ook gevallen geweest waarin de pigmentverandering nooit wegging. De meeste mensen zijn het er echter over eens dat ze liever hyper- of hypopigmentatie behandelen dan de daadwerkelijke tatoeage die ze hebben verwijderd.
Conclusie
Het verwijderen van tatoeages met een laser is een veilige en gereguleerde procedure, maar het is niet 100% risicovrij. Voordat u de procedure ondergaat, moet u rekening houden met deze 6 bijwerkingen die u waarschijnlijk zult tegenkomen.
Mocht u een van hen tegenkomen, dan weet u op zijn minst wat u kunt verwachten en hoe u elke complicatie soepel kunt oplossen. Het helpt ook om hun nazorgtips op te volgen voor een sneller herstel.
Als u bovendien een bijwerking tegenkomt die u alarmerend of zorgwekkend vindt, raadpleeg dan altijd uw specialist in het verwijderen van tatoeages voordat u iets probeert.
Wilt u graag meer informatie of een consult boeken, dan staan de huidspecialisten in Helmond u graag persoonlijk te woord.