6 bijwerkingen van tattoo verwijderen met laser en hoe ermee om te gaan

Het verwijderen van tatoeages met een laser is vaak de oplossing die in je opkomt als het onderwerp van het verwijderen of coveren van body art zich voordoet. En waarom niet?
Zoals bij elke procedure met een laser, heeft het verwijderen van tattoos met de laser zijn eigen reeks bijwerkingen en complicaties. Het loont dus om een stap voor te zijn door u te verdiepen in de bijwerkingen die vaak optreden na het proces. Op die manier ben je gewapend en klaar voor het geval je zelf een van hen tegenkomt.

 

1. Zwelling

Dit is een van de gemakkelijk waarneembare verschijnselen na verwijdering van de tattoo met de laser en zal naar verwachting onmiddellijk na de behandeling optreden.

Kijk, het menselijk lichaam is uitgerust met een intern beschermingssysteem dat in werking treedt telkens wanneer het voelt dat er een aanval op het punt staat plaats te vinden. Laser gebruiken om inkt van je lichaam te wissen is niet bepaald een aanval in de conventionele term, maar je lichaam denkt er niet zo over. Alles wat je lichaam pijn doet, is de vijand en om te overleven moeten biologische beschermingsmechanismen in werking treden.

 

Hoe te handelen?

Bepaal eerst of de zwelling geen allergische reactie is. Als dat eenmaal uit de weg is, houd je de zwelling onder controle door ijspakingen op het gebied te plaatsen. Doe dit direct na de procedure en daarna om de paar uur om zwelling op afstand te houden.
Houd er rekening mee dat dit maximaal een hele dag na de behandeling moet verdwijnen. Tegen die tijd heeft je lichaam ontdekt dat het toch niet wordt aangevallen en zal het zijn fysiologische afweer verlagen.

 

2. Frosting

Frosting is, net als zwelling, een van de onmiddellijke bijwerkingen van het verwijderen van een tattoo. Het ziet er lang niet zo mooi uit als het klinkt, maar de aanwezigheid ervan na de procedure kan een goede zaak zijn voor uw huid.

Dit effect wordt zo genoemd vanwege de gelijkenis met – je raadt het al – cake frosting. Wanneer de laser op het gepigmenteerde deel van de huid terechtkomt, veroorzaakt de hitte een chemische reactie met de inkt.

De hoge temperatuur zorgt voor de vorming van gas of plasma, dat vervolgens wordt afgegeven aan de meer oppervlakkige huidlagen. In deze lagen wordt het gas of plasma koolstofdioxide.
Kooldioxide interageert met de tatoeage. De tatoeage blaast op en wordt wit, waardoor het lijkt op cakeglazuur, vandaar de term. In de meeste gevallen gebeurt dit tot 30 minuten na een sessie.

 

Hoe te handelen?

Frosting is misschien niet erg prettig om naar te kijken, maar laat je niet voor de gek houden. Dat je tatoeage wit en gezwollen wordt, is een goede zaak, want het betekent dat de laser in je huid en in het tatoeagepigment is doorgedrongen.
Er is hier echter geen reden tot ongerustheid. Het effect gaat over het algemeen vanzelf weg, een paar minuten na de verwijderingssessie. Het is het duidelijkst na de eerste procedure; als je een aantal sessies achter de rug hebt, verschijnt frosting niet meer zo vaak.

 

3. Blaarvorming

Ben je ooit zo lang in de zon gebleven dat je verbrandde en blaren kreeg? Nou, als je je tatoeage met laser laat verwijderen, verwacht dan dat je dezelfde sensatie helemaal opnieuw zult ervaren.

Bij het verwijderen van tatoeages zorgt de intense hitte in de laser ervoor dat de inktpigmenten uiteenvallen. Wanneer dit gebeurt, breken de omliggende bloedvaten, wat resulteert in de vorming van oppervlakkige blaren.
Vaak bestaan deze blaren uit water en tatoeage-inkt. Ze zijn behoorlijk pijnlijk, maar ze vertellen je dat het genezingsproces is begonnen.

 

Hoe te handelen?

Bij het omgaan met blaren is er één hoofdregel: prik ze nooit open ! Ze dienen om je huid te beschermen tegen infecties, en met de juiste zorg zullen ze volledig verdwijnen zonder complicaties.
Voor intacte blaren, laat ze zoals ze zijn. Voor gebarsten blaren, dek ze losjes af met een verband en zorg ervoor dat het oppervlak van het verband een paar millimeter boven de wond zweeft.
Breng antibacteriële zalf aan op het getroffen gebied (vooral voor open blaren). Raak ze niet rechtstreeks met uw hand aan. Beperk lichamelijke activiteit om zweten tot een minimum te beperken.
Let ook op tekenen van infectie. Deze omvatten koorts, met pus gevulde blaren en vergrote lymfeklieren. Als deze aanwezig zijn, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

 

4. Jeuk

Het verwijderen van lasertatoeages is niet bepaald een pijnvrij proces , dus jeuk na de procedure is normaal, zelfs te verwachten. Gelukkig zijn er methoden die je kunt doen om te voorkomen dat je het kwijtraakt door de gekmakende jeuk.

Jeuk geeft aan dat je immuunsysteem is begonnen de tatoeage-verwijderingspauzes weer op hun plaats te breien. Je lichaam zet een ingewikkeld genezingsproces in gang met bloedstolling, huidgenezing en littekens.
Dit ongemakkelijke gevoel kan ook te wijten zijn aan een droge, vochtarme huid. Laser, een bron van intense hitte, zuigt het vocht van je huid op. Hierdoor voelt de huid uitgedroogd aan en is een droge huid praktisch synoniem met jeuk.

 

Hoe te handelen?

Je kunt zeggen dat jeuk een strijd van wil is. De verleiding om dit te doen kan enorm zijn, maar u mag  het getroffen gebied niet krabben! Krabben kan de gevoelige huid openmaken en dit kan op den duur tot tal van problemen leiden.
Gebruik dagelijkse na het douchen Alhydran op te smeren. Raadpleeg uw tattoo-specialist of dermatoloog voor een betrouwbaar merk of variant die veilig op uw gelaserde huid kan worden aangebracht.
Laat uw warme douche-gewoonte rusten terwijl u door lasertattoo-verwijderingssessies gaat. Ook heet water zuigt het vocht van je huid op, waardoor de jeuk verergert.

 

5. korstvorming

Korstvorming vindt plaats na blaarvorming en is een van de betere indicatoren voor huidgenezing.
Soms treden droogheid en korstvorming op bij korstvorming, en deze combinatie kan u overtuigen om weg te krabben. Maar nee, krabben is niet toegestaan.

Een korstje verwijst naar de “jas” die over uw huid wordt geplaatst om het blootgestelde gebied te bedekken terwijl uw lichaam de wond geneest door een nieuwe huidlaag te creëren. Ze bieden een beschermende functie als er een nieuwe huid wordt gemaakt, dus het is een must dat je er niet aan plukt.

 

Hoe te handelen?

De beste manier om met korstvorming om te gaan, is door de korsten met rust te laten. Dat is het. De bal ligt nu in het kamp van je lichaam; jouw rol is om ervoor te zorgen dat het in zo min mogelijk inspanning geneest.
Wacht tot het korstje eraf valt of vanzelf loskomt. De korstjes zouden binnen 2 weken moeten verdwijnen. Natuurlijk kunt u een tatoeage met laser laten verwijderen zonder korstvorming. Als dit klinkt zoals jij, nou, jij hebt geluk!

 

6. Hyperpigmentatie/hypopigmentatie

Tijdens het verwijderen van tatoeages met laser, zult u misschien lichte of duidelijke veranderingen in de huid op of rond het doelgebied opmerken. Hoewel dit er alarmerend uitziet, hoef je je echt nergens zorgen over te maken, aangezien veranderingen in huidpigmentatie gebruikelijk zijn bij het verwijderen van tatoeages.

Huidverkleuring wordt ingedeeld in 2: hyperpigmentatie en hypopigmentatie.
Bij hyperpigmentatie zie je plekken met een donkere huid, dat wil zeggen een huid die tinten donkerder is dan je oorspronkelijke kleur. Bij hypopigmentatie gebeurt het tegenovergestelde. Er verschijnen flarden van een lichtere huid, wat betekent dat deze in een tint lichter is dan uw huidskleur.
Deze pigment gerelateerde veranderingen vinden plaats vanwege de verschillende lichtgolflengten die aanwezig zijn in laser. Laser lost niet alleen de inktpigmenten in je huid op, maar beïnvloedt ook de melanineproductie van je huid.
Melanine is een van nature voorkomend pigment dat wordt aangetroffen in zowel menselijke als dierlijke structuren, zoals de huid en het haar. Met laser in beeld neemt het vermogen van uw huid om melanine aan te maken toe of af.
Hoe hoger het melaninegehalte, hoe groter de kans dat de huid bijwerkingen van de procedure ondervindt.

 

Hoe te handelen?

Hyperpigmentatie en hypopigmentatie zijn niet levensbedreigend en hebben ook geen directe invloed op uw gezondheid. De verkleuring kan behoorlijk hinderlijk zijn om naar te kijken, maar verder hoef je je geen zorgen te maken.
Als je veel last hebt van het zicht, kun je ervoor kiezen om cosmetische producten te gebruiken om je huidskleur te egaliseren. De effecten zijn tijdelijk, maar zullen voldoende zijn in gevallen waarin u denkt dat u de verschillende getinte patches moet verdoezelen.
Gelukkig zullen deze veranderingen in huidskleur uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Houd er rekening mee dat het maanden, soms zelfs jaren kan duren voordat uw huidskleur weer normaal is. Er zijn ook gevallen geweest waarin de pigmentverandering nooit wegging. De meeste mensen zijn het er echter over eens dat ze liever hyper- of hypopigmentatie behandelen dan de daadwerkelijke tatoeage die ze hebben verwijderd.

 

Conclusie

Het verwijderen van tatoeages met een laser is een veilige en gereguleerde procedure, maar het is niet 100% risicovrij. Voordat u de procedure ondergaat, moet u rekening houden met deze 6 bijwerkingen die u waarschijnlijk zult tegenkomen.
Mocht u een van hen tegenkomen, dan weet u op zijn minst wat u kunt verwachten en hoe u elke complicatie soepel kunt oplossen. Het helpt ook om hun nazorgtips op te volgen voor een sneller herstel.
Als u bovendien een bijwerking tegenkomt die u alarmerend of zorgwekkend vindt, raadpleeg dan altijd uw specialist in het verwijderen van tatoeages voordat u iets probeert.

Wilt u graag meer informatie of een consult boeken, dan staan de huidspecialisten in Valkenswaard u graag persoonlijk te woord. U kunt ook kijken op de website https://www.dehuidspecialisten.nl

Afspraak maken of meer informatie?

U kunt altijd telefonisch een afspraak maken of vrijblijvend informeren via  040-2012922.

Maakt u liever digitaal een afspraak? Geen probleem! Gebruik het afspraakformulier en we bevestigen de afspraak achteraf via e-mail.

Hidden
DD dash MM dash JJJJ
Gewenst tijdstip(Vereist)
:

Meer informatie

Heeft u vragen over deze behandeling? Neem dan gerust contact met ons op.
Onze medewerkers staan graag voor u klaar.