Huid

Huidveroudering: Een Normaal Proces

Huidveroudering is een natuurlijk en onontkoombaar proces dat iedereen doormaakt. Het begint al in de twintiger jaren, maar de eerste zichtbare tekenen worden meestal pas opgemerkt tussen het 35e en 40e levensjaar. De snelheid en de mate van huidveroudering worden zowel door genetische aanleg als door externe factoren beïnvloed. Daarnaast speelt de levensstijl van de persoon een cruciale rol. Over het algemeen maken vrouwen zich eerder en frequenter zorgen over de tekenen van huidveroudering dan mannen.

Hoe Ontstaat Huidveroudering?

Huidveroudering wordt veroorzaakt door zowel interne als externe factoren.

Interne (Intrinsieke) Huidveroudering

Deze vorm van huidveroudering is het resultaat van geprogrammeerde biologische processen en is onvermijdelijk voor iedereen. Wanneer de eerste tekenen van huidveroudering verschijnen, evenals de snelheid en ernst van deze veranderingen, zijn largely genetisch bepaald.

Externe (Extrinsieke) Huidveroudering

Naast de biologische factoren spelen ook omgevingsinvloeden een rol. De huid is voortdurend blootgesteld aan verschillende externe elementen. Factoren die huidveroudering kunnen versnellen zijn onder andere ultraviolet licht (zowel van de zon als van zonnebedden), roken (nicotine), zwaartekracht (overgewicht), hormonale veranderingen (zoals tijdens de menopauze), voeding, luchtvervuiling (rook en gassen) en klimatologische omstandigheden (hitte en wind).

Mechanisme van Huidveroudering

In een verouderde huid zijn verschillende structurele en samenstellingsveranderingen zichtbaar:

De opperhuid wordt dunner en het aantal cellagen neemt af, terwijl de bovenste hoornlaag soms verdikt is. Hierdoor wordt de huid kwetsbaarder voor externe beschadigingen. Door verstoring van de huidbarrière verliest de huid vocht, wat leidt tot een drogere en vale uitstraling.

In de lederhuid vermindert zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van twee belangrijke structuren: collageen en elastine. Collageen is essentieel voor de stevigheid van de huid, terwijl hyaluronzuur, dat ook deel uitmaakt van bindweefsel, eveneens afneemt. De afname van elastine maakt de huid minder flexibel, wat resulteert in een slapper en stijver uiterlijk, met de ontwikkeling van rimpels en plooien.

Symptomen van Huidveroudering

Huidveroudering van het Gezicht

Het gezicht kan worden ingedeeld in drie delen: het bovenste derde deel (van de haarscheiding tot de frons-wenkbrauwlijn), het middelste derde deel (van de frons-wenkbrauwlijn tot de bovenlip) en het onderste derde deel (van bovenlip tot kin). Met de leeftijd veranderen de verhoudingen tussen deze compartimenten van 1:1:1 naar 1:0,9:0,5, wat resulteert in een omgekeerde “gezichtspiramide”.

Bovenste Derde Deel

In de verouderde huid zijn er rimpels en lijnen zichtbaar, zoals voorhoofdlijnen en kraaienpootjes. Mannen ervaren vaak een terugtrekkende haarscheiding, terwijl vrouwen een afname van haardichtheid en een afvlakking van de wenkbrauwen opmerken.

Middelste Derde Deel

De neus kan gaan hangen, waardoor deze slapper lijkt. Ook de bovenste oogleden verliezen strakheid, wat leidt tot huidoverschot aan de zijkanten. Dit proces kan al beginnen eind dertig. Verslapping van de oogleden wordt niet alleen veroorzaakt door verouderend bindweefsel, maar ook door het teruglopen van botweefsel in de oogkassen.

Onderste Derde Deel

Hier zijn de meest ingrijpende veranderingen zichtbaar door het verlies van botweefsel in de boven- en onderkaak. Dit gaat samen met het verslappen van bindweefsel in de wangen, wat leidt tot diepere neuslippenplooien en afhangende mondhoeken, ook wel marionetplooien genoemd. De lippen worden dunner en verliezen volume, en de scherpe grens tussen lippenrood en huid vervaagt. Daarnaast verdwijnt de duidelijke kaaklijn, wat resulteert in vollere wangen.

Huidafwijkingen

De verouderde huid vertoont veranderingen in kleur, textuur en functie. Ze wordt vaak bleker en geler, met gele verkleuring als gevolg van elastineafbraak door zonblootstelling (solaire elastose). De huidtextuur verandert; deze wordt droger en brozer, wat leidt tot kwetsbaarheid en een verhoogde kans op blauwe plekken na trauma. Bovendien verschijnen steeds meer huidafwijkingen die gerelateerd zijn aan veroudering en zonbeschadiging.

Bij de Huidspecialisten kunnen wij u adviseren om uw huid te herstellen en verbeteren. Wij leggen u uit welke behandelingen echt werken en hoeveel behandelingen u daadwerkelijk nodig heeft voor het gewenste resultaat.

Wat kunt u zelf doen tegen huidveroudering:

  • Smeer iedere een dagcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf 30)
  • Als u in de felle zon terechtkomt, gebruik een factor met een spf 30 en breng deze iedere anderhalf uur aan wanneer u in de zon blijft.
  • Stop met zonnebanken
  • Verminder het nuttigen van alcohol
  • Stop met roken
  • Eet matig en gevarieerd
  • Gebruik voedingssupplementen met anti-oxydanten erin
  • Leid een regelmatig bestaan
  • Zorg iedere nacht voor voldoende slaap
  • Beweeg zorg dat je iedere dag 30 minuten wandelt