Cellulite behandelingen

Een hobbelige of gevlekte huid is iets waar niemand bijzonder graag mee te maken wil krijgen. Voor de meesten van ons is het echter niet echt een keuze. Cellulitis is een zeer veel voorkomende aandoening, die maar liefst 90% van de vrouwen op een bepaald moment in hun leven treft. Sommigen van ons raken gefrustreerd door ernstige deuken en plooien; anderen vertonen slechts kleine, nauwelijks zichtbare streepjes die er niettemin aan herinneren dat niemand perfect is. Het lijkt erop dat we niet kunnen ontsnappen aan de uiteindelijke komst ervan, maar er zijn een paar manieren om de verschijning van cellulitis te minimaliseren. Van plaatselijke crèmes tot serums en RF microneedling, we gaan enkele van de belangrijkste cellulitisbehandelingen ter wereld bespreken.

Wat is cellulitis?

Cellulitis heeft een paar verschillende namen. Of je het nu plooien, kuiltjes of de meer informele sinaasappelhuid noemt, dit zijn allemaal namen die worden gebruikt om te verwijzen naar kleine deukjes in de huid. In wetenschappelijke kringen kan ernaar worden verwezen als gynoïde lipodystrofie (GLD), nodulaire liposclerose en panniculose. Mildere vormen van cellulitis, meestal bij jongere vrouwen, verschijnen alleen als er druk wordt uitgeoefend op een bepaald gebied; deze kleine deukjes ontstaan bijvoorbeeld wanneer u uw handen tegen uw dijbeen plaatst en ze naar elkaar toe knijpt. Ernstigere cellulitis manifesteert zich als kuiltjes of plooien die zichtbaar zijn, ongeacht in welke houding u zich bevindt, zonder dat de huid op enigerlei wijze wordt gemanipuleerd.

Cellulitis is niet gevaarlijk of reden tot bezorgdheid. Het is slechts het resultaat van de manier waarop bindweefsel in de dermis interageert met vet onder de huid. Maar het feit dat het geen gezondheidseffecten of indicaties heeft, betekent niet dat cellulitis als gunstig wordt beschouwd. Velen vinden het een groot esthetisch probleem. Dat is de reden waarom er in de loop der jaren veel cosmetische maatregelen zijn ontstaan om bestaande cellulitis te voorkomen en te behandelen.

Waarom heb ik cellulite?

Je hebt jezelf misschien vergeleken met de airbrush-modellen op de covers van tijdschriften of de ogenschijnlijk poriënloze actrices in je favoriete Hollywood-film en dacht: waarom kan ik er niet zo uitzien? Overal waar je kijkt, lijkt het alsof mensen een perfect gladde huid hebben. Voor velen van ons kan dat ons in een spiraal van onzekerheid brengen en ons afvragen wat we verkeerd doen op het gebied van huidverzorging. Dat soort realiteit bestaat echter eigenlijk alleen op tv en in catalogi. De meesten van ons hebben vlekken, lijnen, littekens en kuiltjes op verschillende punten in ons lichaam – dat is alleen maar natuurlijk.

Betekent dit dat iedereen cellulitis heeft? Nou ja, niet precies –– maar het komt waarschijnlijk veel vaker voor dan je denkt. Het is ook niet noodzakelijkerwijs een indicatie van lichamelijke gezondheid of zelfs zwaarlijvigheid, zoals veel mensen geneigd zijn te geloven. Cellulitis komt het vaakst voor na een zwangerschap, bij gewichtsschommelingen, bij het doorlopen van de puberteit of bij het ophopen van vet op plekken waar u dit als kind misschien niet had (bijvoorbeeld in de heupen of dijen.

Cellulitis komt vaker voor bij mensen die zwaarder zijn of overgewicht hebben, maar mensen die erg gespierd zijn kunnen ook wat cellulitis hebben. Vaak komt het gewoon neer op leeftijd en genetica. De textuur en structuur van je huid wordt immers voor een groot deel bepaald door je hormonen. Een huid die dunner en minder elastisch is, heeft de neiging meer te kreuken en kuiltjes te maken. Afgezien van genetica kunnen bepaalde levensstijlgewoonten – zoals gebrek aan lichaamsbeweging en roken – bijdragen aan de vorming van huidrimpels.

Er is ook een ongelijke verdeling van cellulitis onder de geslachten. Vrouwen hebben veel vaker cellulitis dan mannen. Maar liefst 80-90% van de vrouwen zal op enig moment na de puberteit cellulitis op hun lichaam opmerken. Het komt meestal voor in de heupen, billen en dijen, gebieden waar vrouwen meer vet opslaan dan mannen.

Wat veroorzaakt cellulite?

Hoewel de exacte oorzaken van cellulitis nog steeds niet volledig worden begrepen, weten we wel dat we moeten kijken naar de interactie tussen huid- en vetlagen. In het menselijk lichaam zit het onderhuidse vet ingeklemd tussen een netwerk van vezelige verbindingskoorden tussen de huid en de spieren. Dit vet bestaat uit twee lagen: de tepelhoflaag, die dichter bij de dermis ligt en bestaat uit grote vetlobjes die verticaal zijn gerangschikt, en de lamellaire laag, die kleinere vetcellen bevat die horizontaal zijn gerangschikt. De lamellaire laag is wat groeit tijdens gewichtstoename. Bij vrouwen en kinderen is de tepelhoflaag dikker (denk bijvoorbeeld aan babyvet). Meer vetcellen in de vetlaag betekent dat er opwaartse druk wordt uitgeoefend op de huid, wat wordt tegengegaan door deze taaie verbindingskoorden, ook wel de vezelige septae genoemd. Bij vrouwen met cellulitis heeft het fibreuze septae-netwerk de neiging meer loodrecht op de huid te staan, in plaats van parallel. Het resultaat is een spanning tussen collageenvezels en vetcellen, waardoor een getextureerde huid met putjes ontstaat.

Kort gezegd wordt cellulitis veroorzaakt door oppervlakkige vetlobjes (of papillae adiposae) die in de dermis uitpuilen. Dit betekent dat een grotere adipogenese in het lichaam –– dat wil zeggen de ophoping van vetcellen, adipocyten, in het onderhuidse weefsel –– u een groter risico geeft op het ontwikkelen van merkbare cellulitis. Vrouwen die last hebben van cellulitis blijken een onderhuidse vetlaag te hebben die vijf keer dikker is dan vrouwen zonder. Dit betekent echter niet dat mensen die slank, gespierd of goed gespierd zijn ook geen cellulitis kunnen ontwikkelen. Post-puberale vrouwen hebben zelfs de neiging cellulitis te hebben, omdat hun lichaam meer vetweefsel vasthoudt om calorieën en vet te behouden voor de zwangerschap.

Gaat cellulite vanzelf weg?

Helaas verdwijnt cellulitis meestal niet zomaar. Zelfs bij gewichtsverlies en lichaamsbeweging is cellulitis een van die kenmerken die hardnekkig blijven bestaan, ondanks je inspanningen om ervan af te komen. Soms kan het snel verliezen van veel gewicht cellulitis zelfs verergeren door een losse huid te creëren. Het goede nieuws is dat cellulitis je op geen enkele manier kwaad kan doen, dus je hoeft je niet al te veel zorgen te maken. We weten echter allemaal dat dit een grote bron van onzekerheid kan zijn. Hoe vaak cellulitis ook voorkomt, velen van ons plannen hun kledingkast zo in dat ze het verbergen – vooral als ze onthullende kleding dragen, zoals zwemkleding of lingerie.
In plaats van je tijd te besteden aan het piekeren over het verhullen van cellulitis, waarom zou je dan niet een manier zoeken om het te minimaliseren? Omdat cellulitis zo’n wijdverbreid cosmetisch probleem is, zijn er tal van behandelingen om de verschijning ervan te verminderen. Deze variëren van volledig niet-invasieve en plaatselijke behandelingen tot intensievere benaderingen, zoals chirurgie. Laten we enkele van de meest populaire bekijken, zodat u een idee krijgt van uw opties.

Minimale en niet-invasieve cellulitebehandelingen

Bij de Huidspecialisten zijn we gespecialiseerd in het aanbieden van minimaal invasieve en niet-invasieve huidverzorgingsopties. Deze brengen vaak een lager risico met zich mee en zijn gemakkelijker dan chirurgische benaderingen, terwijl ze effectiever zijn dan het soort kortetermijnoplossingen die u kunt krijgen door plaatselijke behandelingen. Enkele van de meest populaire procedures voor het bestrijden van cellulitis zijn anti-cellulite serums, radiofrequente microneedling en striort-massagebehandeling. Laten we eens kijken hoe deze individuele procedures werken en hoe ze zich richten op cellulitis.

Wat is radiofrequentie-microneedling?

Radiofrequentie microneedling combineert de techniek van traditionele microneedling met de extra kracht van radiofrequentie-energie om de huid aan te vullen, voller en egaler te maken. Het richt zich primair op de huidtextuur –– zoals acnelittekens, rimpels en lichte cellulitis –– voor een esthetisch aangename, verfriste en jeugdigere uitstraling. Fractionele RF microneedling is de meest populaire en effectieve vormen van radiofrequentie-microneedling. Het zijn veilige, snelle en goedgekeurde cosmetische ingrepen die prachtige resultaten opleveren, met slechts minimale invasiviteit en bijwerkingen. Een radiofrequentie microneedling sessie duurt slechts 30 tot 60 minuten. Hoewel het een paar maanden duurt voordat de resultaten volledig tot bloei komen, zal het uiteindelijke resultaat zeker de moeite waard zijn.

Hoe bestrijdt radiofrequentie-microneedling cellulitis?

Radiofrequente microneedling maakt gebruik van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam om de toevoer van collageen en elastine te versterken en het onderhuidse weefsel op cellulair niveau te veranderen. Zo werkt het: een handapparaat met uiterst dunne naalden wordt 0,5 mm tot 3,5 mm in de dermis geïnjecteerd. Tegelijkertijd stroomt radiofrequentie-energie de huid binnen, in de diepste laag – de SMAS. Deze energiebundels leveren nauwkeurige kolommen van thermische coagulatie en microschade bij 45-60 graden Celsius. Tijdens dit proces blijft ander weefsel onbeschadigd. De thermisch beschadigde delen van de huid trekken samen tijdens de wondgenezing, waardoor de huid strakker en gladder wordt.

Tegelijkertijd veroorzaakt het genezingsproces neocollagenese –– de productie van collageen –– in de huid. Collageen geeft de huid haar primaire structuur, kracht en flexibiliteit. Een huid die rijk is aan collageen geneest sneller en ziet er jonger uit.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties van radiofrequente microneedling?

Radiofrequente microneedling is een prachtige, veilige cosmetische mogelijkheid voor de meeste gezonde personen. Als het om bijwerkingen gaat, zijn deze meestal minimaal. De meest voorkomende bijwerkingen zijn initiële zwelling, roodheid, blauwe plekken en licht ongemak. Zeldzamere complicaties zijn marginale mandibulaire neuropraxie of verharding van het beoogde gebied.

Niet iedereen is geschikt voor deze behandeling. Als u vatbaar bent voor cystische acne, wilt u misschien radiofrequente microneedling vermijden, omdat de hitte kan zorgen voor puistjes. Bepaalde gezondheidsproblemen – zoals collageenvasculaire aandoeningen, disfunctionele wondgenezing of bepaalde auto-immuunziekten – kunnen u van deze procedure uitsluiten. Zwangerschap of actieve infecties zorgen er ook voor dat u niet in aanmerking komt.

Topische cellulitebehandelingen

Niet iedereen wil omgaan met de prijs of het gedoe van het krijgen van een huidverzorgingsbehandeling in een kliniek; soms kan het ook een tijdje duren voordat u een afspraak krijgt, een periode waarin u naar andere oplossingen gaat zoeken om u te helpen. In dat geval zijn er verschillende actuele zalven, crèmes, gels en lotions die u kunt proberen. In vergelijking met minimaal of matig invasieve procedures zijn deze misschien niet zo effectief of langdurig, maar ze zijn vaak goedkoper en kunnen verrassend gunstige resultaten opleveren. Hier zijn enkele veel voorkomende ingrediënten die helpen bij het omgaan met cellulitis, en enkele productvoorbeelden waarin deze worden gebruikt.

Wat is retinol?

Je hebt misschien gehoord dat retinol vitamine A of retinoïnezuur wordt genoemd; voor het geval je het je afvroeg: ze zijn allemaal hetzelfde. Retinol wordt al lang gebruikt als huidverzorgingsingrediënt dat voordelen biedt, van acnebestrijdende kracht tot antiveroudering. In lagere doses is dit ingrediënt te vinden in veel vrij verkrijgbare producten, maar kan het ook worden voorgeschreven voor intensere effecten.

Hoe bestrijdt retinol cellulitis?

Vaak wordt een retinolcrème met 0,3% of 0,5% aanbevolen om cellulitis te helpen minimaliseren. De effecten van retinol zijn meerlaags: het is een exfoliërend ingrediënt, dat dode huidcellen verwijdert en de aanmaak van nieuwe stimuleert. Het helpt ook bij het bevorderen van de collageenproductie, waardoor uw huid kracht en ondersteuning krijgt. In slechts een paar weken kan het consistente gebruik van retinol de huidtextuur en pigmentatie verbeteren. Langdurig gebruik van retinoïnezuurbehandeling kan angiogenese (de vorming van haarvaten in het lichaam die helpt bij wondgenezing) en een overvloed aan actieve fibroblasten veroorzaken, die helpen bij het creëren van nieuw bindweefsel, evenals vers collageen en andere vezels.

Deze proliferatie van fibroblasten en de opbouw van collageen kunnen de huid een gladder en verjongd uiterlijk geven; het heeft geen ernstig effect op cellulitis, maar het kan de uitstraling ervan helpen verminderen. 

Wat zijn bijwerkingen of contra-indicaties van retinol?

Hoewel retinol fantastische verjongende effecten op de huid kan hebben, is het bekend dat het enigszins irriterend is, vooral aan het begin van gebruik. Voor mensen met een gevoelige huid is het belangrijk om retinol langzaam in uw huidverzorgingsroutine te introduceren, en niet in één keer –– wat betekent dat u het slechts om de twee of drie dagen moet gebruiken –– om het de kans te geven te acclimatiseren. U moet ook voldoende zonnebrandcrème dragen om de buitenste laag van uw huid te beschermen tijdens het gebruik van retinol. Omdat uw huid bijzonder droog kan zijn tijdens het gebruik van een retinoïde, moet u ervoor zorgen dat u gehydrateerd blijft.

Er moet ook worden opgemerkt dat u voorzichtig moet zijn met welke andere huidverzorging u retinol combineert. AHA’s worden bijvoorbeeld ook vaak gebruikt om textuur te behandelen; AHA’s en retinoïden mogen echter niet tegelijkertijd worden gebruikt, omdat ze waarschijnlijk een irriterende reactie zullen veroorzaken. Vitamine C en benzoylperoxide kunnen ook extra agressief zijn als ze samen met retinol worden gebruikt.

Wat is cafeïne?

We associëren cafeïne meestal met koffie of frisdrank, omdat het een stimulerend middel is voor ons zenuwstelsel en onze geest. Het kan echter ook een stimulerend middel in de huid zijn. Als het gaat om de rol ervan in de huidverzorging, zal het je misschien verbazen als je ontdekt dat cafeïne een antioxidant is. Dat betekent dat het vrije radicalen bestrijdt die het verouderingsproces kunnen versnellen door het collageen in de huid te verslechteren. Het is ook een vasoconstrictor, waardoor het de bloedvaten kan vernauwen, waardoor een helderdere teint ontstaat. Cafeïne heeft een verscheidenheid aan eigenschappen die het tot een machtige bondgenoot maken op het gebied van esthetische zorg, inclusief cellulitisbehandelingen.

Hoe bestrijdt cafeïne cellulitis?

Cafeïne heeft verschillende voordelen als het gaat om het verminderen van de verschijning van cellulitis. Ten eerste heeft het een ontspannend effect wanneer het plaatselijk wordt aangebracht. Door de bloedvaten te vernauwen, beïnvloedt cafeïne de microcirculatie op een manier die de zwelling tijdelijk vermindert, waardoor het uiterlijk van een rimpelende huid, die cellulitis veroorzaakt, wordt geminimaliseerd. Als stimulerend middel activeert het ook de functie van bepaalde enzymen die adipocyten, oftewel vetcellen, afbreken en kortstondig uitdrogen. Hierdoor ziet het huidoppervlak er tijdelijk gladder en minder ingedeukt uit.

Wat zijn bijwerkingen of contra-indicaties van cafeïne in actuele crèmes?

Er zijn niet veel bijwerkingen of risico’s als het gaat om cafeïne als huidverzorgingsingrediënt. Als u een bijzonder gevoelige huid heeft, bestaat altijd de mogelijkheid dat deze u irriteert en roodheid of zelfs een stekend gevoel veroorzaakt. Om dit te voorkomen, kunt u een kleine vlektest uitvoeren voordat u deze op een groter gebied aanbrengt, om er zeker van te zijn dat u geen allergische reactie vertoont. Er is één groot nadeel aan het gebruik van cafeïne om cellulitis te behandelen: het is slechts tijdelijk. Net zoals het drinken van koffie je slechts een paar uur een boost geeft, werkt het toepassen van cafeïne op dezelfde manier. Het kan een snelle oplossing zijn, maar biedt geen langdurige oplossing.

Afspraak maken of meer informatie?

U kunt altijd telefonisch een afspraak maken of vrijblijvend informeren via  040-2012922.

Maakt u liever digitaal een afspraak? Geen probleem! Gebruik het afspraakformulier en we bevestigen de afspraak achteraf via e-mail.

Hidden
DD dash MM dash JJJJ
Gewenst tijdstip(Vereist)
:

Meer informatie

Wil je meer informatie over de cellulite behandelingen, neem dan contact op met de Huidspecialisten. Wij helpen je graag verder.
November Korting Extravaganza!

November: Maand van Schoonheid bij De Huidspecialisten!🌟

Deze maand hebben we een waanzinnige aanbieding voor jou! Boek een gezichtsbehandeling en krijg een gratis lash of browlift of wimpers of wenkbrauwen verven cadeau! 

Verwen jezelf en geef je uitstraling een boost met prachtige wimpers of perfect gevormde wenkbrauwen, helemaal gratis bij jouw gezichtsbehandeling. 

🗓️ Aanbieding geldt in de gehele maand november.  

❗️ Let op: Deze behandeling is niet geldig in combinatie met andere kortingen.

Mis deze kans niet om jezelf te stralen! Maak snel een afspraak en ontdek de perfecte combinatie voor jouw huid en ogen.