Vreemde, lange kinharen: ze zijn niet bepaald welkom als gelaatskenmerken, maar voor velen worden ze toch een realiteit naarmate de jaren verstrijken.

De schuld ligt bij je hormonen

Naarmate we ouder worden en de menopauze nadert, verschuiven onze hormonen. Deze verschuiving kan leiden tot het ontspruiten van haren op plekken waar ze voorheen niet waren.

Alle vrouwen hebben zowel oestrogeen als testosteron, maar in onze vruchtbare jaren hebben we meestal meer oestrogeen dan testosteron, wat de effecten van testosteron compenseert. Naarmate we ouder worden, ontstaat er een grotere disbalans doordat het oestrogeen afneemt, terwijl de productie van testosteron blijft, waardoor de androgenen sterker worden en bijwerkingen zoals kinhaar veroorzaken.

Androgenen – een groep hormonen waaronder testosteron – interageren met haarzakjes en activeren ze om terminaal haar te produceren, haar dat langer, dikker en dieper geworteld is, vergelijkbaar met baardhaar. Naarmate het oestrogeenniveau van een vrouw daalt en testosteron de overhand krijgt, is de kans groter dat er gezichtshaar groeit.

Dit treft natuurlijk niet iedereen. Of je die lange kinharen krijgt, hangt af van je genetica. Haarzakjes zijn uniek en hun gevoeligheid voor androgenen varieert per persoon. Als andere vrouwen in je familie ook last hebben van kinhaar, is de kans groter dat jij ermee te maken krijgt. Een beetje kinhaar hier en daar bij oudere vrouwen is normaal, maar het zou minimaal moeten zijn.

Wat kun je doen tegen kinhaar

Terwijl sommigen misschien graag hun kinhaar versieren met kralen, willen anderen er liever vanaf. Gelukkig zijn er veel opties beschikbaar voor dit geval.

Laserontharing is een handige optie om ongewenst overtollig haar kwijt te raken. De laser zendt een specifieke golflengte uit die zich richt op het pigment of melanine van het haarzakje. Met de huidige technologische vooruitgang kunnen lasers veilig alle huidtinten en haarkleuren behandelen, behalve grijs en wit haar, aangezien deze geen melanine bevatten die door de laser gedetecteerd kan worden.”

Hoewel je misschien de neiging hebt om je kinhaar te plukken, raden de huidspecialisten dit sterk af. “Plukken met een pincet is geen ideale ontharingsmethode, omdat het de huid kan beschadigen en ingegroeide haartjes en folliculitis kan veroorzaken.