Hoe dik is de huid in het gezicht?

De dikte van de huid in het gezicht varieert sterk afhankelijk van de locatie. Over het algemeen zijn de verschillen in dikte niet zo groot, maar het kan een belangrijke factor zijn in de behandeling van huidproblemen en het bepalen van esthetische procedures. In het algemeen wordt aangenomen dat de huid in het gezicht gemiddeld tussen de 0,5 en 2 millimeter dik is.

 

Gezonde huidlagen

Om te begrijpen hoe dik de huid in het gezicht eigenlijk is, is het belangrijk om te begrijpen hoe de huid is gestructureerd. De huid bestaat uit verschillende lagen, waaronder de opperhuid, de lederhuid en onderhuids bindweefsel. De opperhuid, ook wel de epidermis genoemd, is de buitenste laag van de huid die we kunnen zien en voelen. Het speelt een belangrijke rol bij het beschermen van het lichaam tegen invloeden van buitenaf, zoals UV-straling en bacteriën.

De dikte van de opperhuid varieert van drie tot vijf cellagen in zeer dunne gebieden, zoals de oogleden, tot 10 tot 15 lagen in dikkere gebieden zoals de handpalmen en voetzolen.

De tweede laag van de huid, de lederhuid of dermis, is dikker dan de opperhuid en bestaat uit dicht opeengepakte collageenvezels die een matrix vormen die helpt bij het ondersteunen en binden van de huidcellen. Ook bevinden zich hier haarzakjes, talgklieren en zweetklieren. De dikte van de lederhuid varieert van 0,3 mm tot 3 mm, afhankelijk van de locatie. Het is over het algemeen het dikst op het voorhoofd, neus, en de ogen en oren.

 

Onderhuids bindweefsel

De onderste laag van de huid in het gezicht is een dicht bindweefsel, beter bekend als onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel bevat adipocyten, of vetcellen, en het helpt de bloedvaten, zenuwen, en lymfevaten in stand te houden. De dikte van deze laag varieert sterk afhankelijk van de locatie, de leeftijd en lichaamsbouw.

Over het algemeen is het onderhuidse bindweefsel het dikst bij jongere mensen en op gebieden waar er meer vetophoping is, zoals bij de wangen, de nek en de kaaklijn. Het kan tot wel 10 mm dik zijn op deze plaatsen. Bij oudere mensen, vermindert de dikte van het onderhuidse bindweefsel op de meeste plaatsen en ook de elasticiteit neemt af.

 

Waarom wordt de huid onder de ogen blauw en vermoeid?’

Blauwe huid onder de ogen kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. De meestvoorkomende oorzaak is een ophoping van bloedvaten net onder de huid. Dit kan gebeuren als gevolg van vermoeidheid, stress, slechte bloedsomloop of een allergische reactie. De huid onder de ogen is dun en gevoelig, wat betekent dat bloedvaten gemakkelijk zichtbaar kunnen zijn.

In sommige gevallen kan een blauwe verkleuring onder de ogen ook worden veroorzaakt door een medische aandoening, zoals een schildklierafwijking of een aandoening van het bloed. Het is daarom belangrijk om het te laten controleren door een arts als je je zorgen maakt.

 

Wat kun je eraan doen? 

Er zijn verschillende manieren om de huid onder de ogen te behandelen en het uiterlijk van blauwe kringen te verminderen. Het aanpassen van de levensstijl is een goede eerste stap om het uiterlijk van vermoeide ogen te verminderen. Voldoende slaap, het verminderen van stress, het drinken van voldoende water en het regelmatig sporten kunnen allemaal helpen om de bloedstroom te verbeteren en vochtretentie te verminderen.

Specifieke oogbehandelingen, zoals oogcrèmes die cafeïne bevatten, kunnen ook helpen om de bloedstroom te stimuleren en de huid strakker te maken. Andere opties omvatten microneedling, radiofrequentie en laserbehandelingen, die allemaal worden gebruikt om de huid te stimuleren en de aanmaak van collageen te verbeteren. 

 

Wat zijn de risico’s?

Hoewel er zeker risico’s zijn verbonden aan elke vorm van dermatologische behandeling, zijn veel van de behandelingen die worden gebruikt om de huid onder de ogen te verlichten, redelijk veilig en effectief. Microneedling, radiofrequentie en laserbehandelingen kunnen allemaal kleine bijwerkingen veroorzaken, zoals roodheid, zwelling en gevoeligheid, maar over het algemeen verdwijnen deze snel en zonder problemen.

Het is echter belangrijk om nota te nemen dat sommige behandelingen meer risico’s met zich meebrengen dan andere. Een behandeling zoals botulinumtoxine injecties, bijvoorbeeld, kan in sommige gevallen de huid onder de ogen donkerder maken en in zeer zeldzame gevallen kan het leiden tot infectie. In het algemeen is het belangrijk dat je met een gekwalificeerde en ervaren specialist werkt om ervoor te zorgen dat je veilige en effectieve behandelingen ondergaat.

 

Conclusie

Het uiterlijk van blauwe kringen onder de ogen kan vervelend zijn voor mensen die last hebben van vermoeidheid of een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om het uiterlijk van de huid te verbeteren en de vermoeide look te verminderen. Het begrijpen van de verschillende onderliggende factoren die kunnen bijdragen tot het ontstaan van blauwe kringen, evenals het werken met een kundige dermatoloog of esthetisch specialist om de meest geschikte behandeling te identificeren, is de sleutel tot het zien van effectieve resultaten. Bij het overwegen van behandelingsopties, is het ook belangrijk om de risico’s en potentiële bijwerkingen te begrijpen en deze te bespreken met uw arts

Afspraak maken of meer informatie?

U kunt altijd telefonisch een afspraak maken of vrijblijvend informeren via  040-2012922.

Maakt u liever digitaal een afspraak? Geen probleem! Gebruik het afspraakformulier en we bevestigen de afspraak achteraf via e-mail.

Hidden
DD dash MM dash JJJJ
Gewenst tijdstip(Vereist)
:

Meer informatie

Heeft u vragen over deze behandeling? Neem dan gerust contact met ons op.
Onze medewerkers staan graag voor u klaar.