Is een tattoo slecht voor je lichaam

Sinds de opkomst van tatoeages, hebben veel mensen vragen over hoe slecht het nu eigenlijk is om een tattoo te laten zetten voor je huid. Dit komt omdat er veel misverstanden en geruchten circuleren over de gezondheidsrisico’s van tatoeages. In deze tekst zullen we de belangrijkste feiten onder de loep nemen om deze kwestie op te helderen.

Allereerst is de vraag of het slecht is om een tattoo te laten zetten voor je huid geen simpele kwestie. Er zijn verschillende factoren die hierbij in acht moeten worden genomen, zoals het gebruikte inkt, de nazorg, en de mogelijkheid om inkt in organen en lymfe tegen te komen. Hieronder behandelen we deze belangrijke overwegingen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken als het gaat om het zetten van een tatoeage.

 

Inkt

Een tatoeage inkten kunnen schadelijke chemicaliën bevatten die de huid kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken. Het is aan te raden om de voorkeur te geven aan tatoeagesalons met inkten van hoge kwaliteit die vrij zijn van schadelijke chemicaliën en oplosmiddelen.

Om deze reden kan het belangrijk zijn om informatie in te winnen over de gebruikte inkten bij de tatoeagesalon. Er zijn ook talloze websites die reviews geven over inkten, de beste inkten voor tatoeages of juist de slechtste. Daarnaast is het verstandig om vooraf informatie te verzamelen over een tattoo-artiest en de salon die wordt overwogen voor de tatoeage.

Nazorg

Een goede nazorg kan een groot verschil maken voor de gezondheid van je huid na het krijgen van een tatoeage. Een goede nazorg kan voorkomen dat er infecties optreden, wat een groot risico kan zijn voor de gezondheid.

Een infectie kan ontstaan wanneer een tatoeagenaald de huid binnendringt en schadelijke bacteriën naar binnen brengt. Dit kan leiden tot pijn, zwellingen en een verhoogde gevoeligheid voor antibiotica. Om infecties te voorkomen, raden tatoeëerders vaak aan om de tatoeage regelmatig met zeep en water te wassen, daarnaast wordt vaak een speciale zalf voorgeschreven.

Het is verstandig om de nazorg-instructies van de tatoeëerder nauwgezet op te volgen om de kans op infecties te verkleinen.

 

Permanente inkten

Een andere mogelijke zorg bij het laten zetten van een tatoeage is de mogelijkheid van inktdoorbloeding in het lichaam of de organen. Er zijn talloze verhalen en artikelen die suggereren dat tatoeage-inkt zich door het lichaam kan verspreiden en zich kan ophopen in de organen.

Dit is in feite deels waar: tatoeage-inkt kan zich inderdaad verspreiden en zich in de lymfeklieren en -kanalen ophopen. In recente studies is aangetoond dat veelvuldig gebruik van tatoeages gelinkt kan worden aan riskante inkt-keuzes die toxische substanties bevatten. Een biopsie van de beruchte zwarte inkten kan zelfs genoeg arsenicum bevatten om fataal te zijn. Daarnaast kan een tatoeage-infectie uitlopen op bloedvergiftiging of sepsis.

Echter, deze inkt-ophopingen zijn meestal niet schadelijk voor de gezondheid op lange termijn. Het merendeel van de tatoeage-inkten is opgebouwd uit synthetische kleurstoffen, wat betekent dat ze chemisch en biologisch niet actief zijn. Daarmee is er geen reden om aan te nemen dat de inkt in organen en lymfe kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Het is echter verstandig om op de hoogte te blijven van de gezondheidsrisico’s bij het laten zetten van tatoeages en om een goede hygiëne en nazorg te blijven volgen.

 

Conclusie

Het is niet ongebruikelijk om bezorgd te zijn over het krijgen van een tatoeage. Het is belangrijk om te weten dat tatoeages bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals de mogelijkheid van een infectie en de irritatie van de huid. Daarnaast is het verstandig om alert te zijn op de gebruikte tattoeage-inkten, vooral in relatie tot de toxische stoffen in met name zwarte inkten. 

Hoewel er verhalen zijn van inkt-ophopingen in organen en lymfe, is er momenteel geen bewijs dat dit ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Om eventuele gezondheidsrisico’s te minimaliseren, is het aan te raden om altijd goed onderzoek te doen naar de tatoeageshop en de gebruikte inkten te controleren.

Desalniettemin is het krijgen van tatoeages voor de huid niet noodzakelijkerwijs schadelijker dan andere cosmetische ingrepen. Door alert te blijven en een goede nazorg te blijven volgen, kan het krijgen van een tatoeage een veilige en leuke manier zijn om zelfexpressie te tonen.

Afspraak maken of meer informatie?

U kunt altijd telefonisch een afspraak maken of vrijblijvend informeren via  040-2012922.

Maakt u liever digitaal een afspraak? Geen probleem! Gebruik het afspraakformulier en we bevestigen de afspraak achteraf via e-mail.

Hidden
DD dash MM dash JJJJ
Gewenst tijdstip(Vereist)
:

Meer informatie

Heeft u vragen over deze behandeling? Neem dan gerust contact met ons op.
Onze medewerkers staan graag voor u klaar.