Permanent ontharen

Ongewenst gezichts- en lichaamshaar kan invloed hebben op de manier waarop we ons voelen, onze sociale interacties, wat we dragen en wat we doen. Opties om ongewenst haar te camoufleren of te verwijderen zijn onder meer permanent ontharen, epileren, scheren, bleken, crèmes gebruiken en epileren (met een apparaat dat meerdere haren tegelijk uittrekt).

Opties op de langere termijn zijn onder meer elektrolyse, waarbij een elektrische stroom wordt gebruikt om individuele haarzakjes te vernietigen, en permanent ontharen met de laser.

Dus wat is permanent ontharen oftewel lasertherapie? Wat kan het bereiken? En wat zijn de bijwerkingen?

Hoe werkt permanent ontharen met de laser?

Lasers zenden een golflengte van licht uit met een specifieke enkele kleur. Wanneer gericht op de huid, wordt de energie van het licht overgebracht naar de huid en het haarpigment melanine. Dit warmt op en beschadigt het omliggende weefsel.

Maar om haar permanent te verwijderen en om schade aan het omliggende weefsel te minimaliseren, moet de laser op specifieke cellen worden gericht. Dit zijn de stamcellen van de haarzakjes, die in een deel van het haar zitten dat bekend staat als de haaruitstulping.

Zal het haar permanent verwijderen?

permanent ontharen met de laser kan de dichtheid van het haar permanent verminderen of ongewenst haar permanent verwijderen. permanent ontharen van de haardichtheid betekent dat sommige haren na een enkele therapiekuur terug zullen groeien en dat cliënten een voortdurende laserbehandeling nodig hebben. permanent ontharen betekent dat geen van de haren in het behandelde gebied teruggroeit na een enkele therapiekuur en dat er geen voortdurende lasertherapie nodig is.

Of het haar permanent wordt verwijderd of alleen verminderd in dichtheid wordt beïnvloed door:

• de kleur en dikte van de te behandelen haren
• de kleur van de huid van de patiënt
• het type en de kwaliteit van de gebruikte laser, en
• de competentie en opleiding van de persoon die de laser bedient.
• Als u echter grijze haren heeft die geen melaninepigmentatie hebben, werken momenteel beschikbare lasers niet.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen dat u nodig heeft, hangt af van uw Fitzpatrick-huidtype. Dit classificeert uw huid op kleur, de gevoeligheid voor de zon en de kans om bruin te worden.

Bleke of blanke huid, brandt snel, wordt zelden bruin (Fitzpatrick type 1 en 2) Mensen met donker haar kunnen meestal met 4-6 behandelingen om de 4-6 weken definitief ontharen. Mensen met blond haar zullen over het algemeen alleen blijvende haarvermindering bereiken en na een eerste behandelingskuur kunnen er 6-12 behandelingen per maand nodig zijn.

Laserbehandelingen werken het beste in de handen van een professional. Een
Lichtbruine huid, soms verbrandt, bruint langzaam tot lichtbruin (type 3) Mensen met donker haar kunnen meestal met 6-10 behandelingen per 4-6 weken definitief ontharen. Mensen met blond haar zullen over het algemeen alleen permanente haarvermindering bereiken en na een eerste behandelingskuur kunnen 3-6 herhaalde behandelingen per maand nodig zijn.

Matig bruine tot donkerbruine huid, verbrandt zelden, bruint goed of tot matig bruin (type 4 en 5) Mensen met donker haar kunnen meestal permanente haarvermindering bereiken met 6-10 behandelingen elke 4-6 weken. Onderhoud zal meestal nodig zijn met 3-6 maandelijkse herhalingsbehandelingen. Mensen met blond haar zullen waarschijnlijk niet reageren.

Herbehandelingen moeten lang genoeg uit elkaar liggen om nieuwe haargroei het niveau van de uitstulping te laten bereiken.

Van welke bijwerkingen of complicaties moet ik op de hoogte zijn?

U wordt geadviseerd om tijdens de behandeling een veiligheidsbril te dragen om oogletsel te voorkomen.

U zult ook wat prikkelen ervaren tijdens de behandeling. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat niet alle haren in het te behandelen gebied vóór de procedure worden verwijderd. Haren die tijdens het scheren worden gemist, absorberen laserenergie en verwarmen het huidoppervlak. Er is minder gevoel bij herhaalde behandelingen met regelmatige tussenpozen.

Uw huid zal na de laserbehandeling 15-30 minuten warm aanvoelen. Er kan tot 24 uur roodheid en zwelling optreden. Ernstigere bijwerkingen kunnen zijn: blaren, te veel of te weinig huidpigmentatie of blijvende littekens. Deze bijwerkingen komen meestal voor bij mensen die recentelijk bruin zijn geworden en de laserinstellingen zijn niet aangepast. Als alternatief kunnen deze bijwerkingen optreden wanneer patiënten medicijnen gebruiken die de reactie van hun huid op zonlicht beïnvloeden.

Maakt het type laser uit?

Het type laser heeft niet alleen invloed op hoe goed het werkt, het beïnvloedt ook uw kans op bijwerkingen.

Lasers die geschikt zijn voor permanent ontharen zijn onder meer: robijnlasers met lange puls, alexandrietlasers met lange puls, diodelasers met lange puls en Nd:YAG-lasers met lange puls.

IPL

Intense pulsed light (IPL)-apparaten zijn geen laserapparaten, maar flitslampen die meerdere golflengtes tegelijk uitstralen. Ze werken op dezelfde manier als lasers, zij het minder effectief en ze zullen veel minder snel haar permanent verwijderen.

Om het risico op beschadiging van melanineproducerende cellen op het huidoppervlak te minimaliseren, kan de keuze van de laser en het gebruik ervan worden afgestemd op uw huidtype.

Mensen met een lichte huid en donker haar kunnen een IPL-apparaat, een alexandrietlaser of een diodelaser gebruiken; mensen met een donkere huid en donker haar kunnen een Nd:YAG- of diodelaser gebruiken; en mensen met blond of rood haar kunnen een diodelaser gebruiken.

Om de verspreiding van warmte en ongewenste weefselbeschadiging te beheersen, worden korte laserpulsen gebruikt met permanent ontharen. De energie van de laser wordt ook aangepast: deze moet hoog genoeg zijn om de uitpuilende cellen te beschadigen, maar niet zo hoog om ongemak of brandwonden te veroorzaken.

Zou u graag een afspraak willen maken voor een permanent ontharen behandeling bij de huidspecialisten of persoonlijk meer informatie willen, nodigen wij u graag uit voor een gratis consult.

Afspraak maken of meer informatie?

U kunt altijd telefonisch een afspraak maken of vrijblijvend informeren via  040-2012922.

Maakt u liever digitaal een afspraak? Geen probleem! Gebruik het afspraakformulier en we bevestigen de afspraak achteraf via e-mail.

Hidden
DD dash MM dash JJJJ
Gewenst tijdstip(Vereist)
:

Meer informatie

Heeft u vragen over deze behandeling? Neem dan gerust contact met ons op.
Onze medewerkers staan graag voor u klaar.