Striae – Alles wat u moet weten over de etiologie en behandelingen
Voor zoveel mensen zijn striae gewoon een feit van het leven. 50% tot 90% van de vrouwen vertoont striae. Bijvoorbeeld als gevolg van de zwangerschap, maar zelfs degenen die nooit zwanger zijn geweest, hebben vaak een zekere mate van striae op hun lichaam. Hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen, hebben ook veel mannen striae. Variërend van roze tot wit of zelfs blauwachtig van kleur, kunnen striae verschijnen als kleine lijntjes of dikke klauwsporen in de huid. Ondanks dat ze vaak voorkomen, hebben velen van ons vaak met striae te maken gehad terwijl dat niet nodig was. Deze gepigmenteerde groeven in de huid kunnen ongelooflijk frustrerend zijn, vooral omdat ze vaak moeilijk te voorkomen lijken en simpelweg onmogelijk te verwijderen zijn.
Het goede nieuws is: je kunt de verschijning van striae aanzienlijk verminderen! Je moet gewoon weten waar je moet kijken. Het is tijd om te stoppen met het draaien van uw outfit en activiteit keuzes rond het verbergen en camoufleren van striae. Er zijn tal van manieren om striae zo te behandelen dat u er geen zorgen meer over heeft. Laten we dieper ingaan op de kern van de zaak en bespreken wat werkt, wat niet, en waarom striae überhaupt voorkomt.
Wat zijn striae?
Striae zijn bepaald geen zeldzaamheid. Het zijn die gescheurde banden van huidweefsel, meestal roodachtig of wit van kleur – die langs delen van het lichaam lopen die groei of krimp hebben ondergaan. Striae kunnen op littekens lijken. Sommige zijn nauwelijks merkbaar, andere vormen diepere, duidelijk zichtbare inkepingen in het lichaam. Deze banden komen het meest voor langs delen van het lichaam waar het meeste vet wordt opgeslagen, zoals de buik, dijen, billen, rug, oksel, borst en liesstreek. Voor de meeste volwassenen zijn striae een fundamenteel feit van het leven, of we het nu leuk vinden of niet.
Striae kent vele namen. Je hebt misschien gehoord dat ze liefkozend tijgerstrepen worden genoemd. In de medische gemeenschap worden deze strepen striae genoemd. Dit kan verder worden onderverdeeld in meer specifieke categorieën: bijvoorbeeld striae distensae (in het geval van uitgerekte huid) of striae atroficans (in het geval van een dunnere huid). Striae na de zwangerschap staan bekend als striae gravidarum. Ze kunnen ook worden onderscheiden door hun kleur: striae rubrae, striae albae, striae nigra en striae caerulea – deze duiden respectievelijk rode, witte, zwarte en donkerblauwe striae aan. Striae kan ook paarsachtig of bruin lijken, vooral als ze voor het eerst verschijnen.
Hoewel striae zeer vaak voorkomt, kunnen ze voor velen van ons een grote bron van onzekerheid zijn. Deze strepen kunnen op elk moment van je leven de kop opsteken, meestal als gevolg van gewichtsverlies, aankomen, zwangerschap of puberteit. En als ze eenmaal aankomen, vaak tamelijk plotseling, voelt het alsof het onmogelijk is om ervan af te komen. Er is een enorme sector in de schoonheids- en cosmetica-industrie die zich toelegt op het elimineren van striae; we zijn vaak wanhopig om ze te verbergen of uit foto’s te bewerken, maar willen in plaats daarvan pronken met een heldere, gladde, smetteloze huid. Hoewel striae onschadelijk is en na verloop van tijd zelfs enigszins kan vervagen, is de strijd om ervan af te komen voor velen van ons een voortdurende strijd.
Waarom heb ik striae?
Kortom, striae is het resultaat van veranderingen in het collageen en het elastische weefsel waaruit uw huid bestaat. Striae ontstaat voornamelijk door schommelingen in de lichaamsgrootte, dat kan gewichtstoename of -verlies zijn, maar ook groeispurten. Wanneer de huid snel uitzet of krimpt, kunnen collageen en elastine , de belangrijkste eiwitten waaruit de structuur van onze huid bestaat, uiteenvallen. Tijdens het wondgenezingsproces ontstaan striae. Dit is de reden waarom zoveel mensen striae opmerken na de puberteit of zwangerschap, of na het ondergaan van uitgebreide veranderingen in levensstijl.
Het is mogelijk dat bepaalde hormonen bijdragen aan de vorming van striae. Adrenocorticotrope hormonen zijn verantwoordelijk voor verhoogde eiwitkatabolismen, dat wil zeggen de afbraak van eiwitten zoals collageen en elastine, waardoor de structuur van de huid wordt verstoord. Een verlaagd serum-relaxine en fibrilline, vaker voorkomend bij zwangere vrouwen, zou ook bijdragen aan striae. Veel mensen zijn ook genetisch vatbaar voor striae. Uiteraard duiden lagere niveaus van collageen- en fibronectinegenen op een grotere kans op het ontwikkelen van striae.
Striae vormen geen gezondheidsrisico en zijn doorgaans geen indicatie van een slechte gezondheid. Bepaalde aandoeningen kunnen u echter ook vatbaarder maken voor het ontwikkelen van striae. Het Marfan-syndroom en de ziekte van Cushing kunnen bijvoorbeeld een onderliggende oorzaak zijn. Deze houden verband met verhoogde cortisolspiegels. Hoge cortisolspiegels (ook bekend als het stresshormoon) kunnen de elastinevezels in uw lichaam zwakker maken, waardoor de rek en sterkte van de huid worden aangetast. Het langdurig aanbrengen van een corticosteroïde op uw huid kan een soortgelijk effect hebben.
Het is een mythe dat striae alleen voorkomt bij mensen met overgewicht; mensen van elk lichaamstype kunnen striae krijgen. Zelfs degenen die krachtig trainen kunnen eindigen met tijgerstrepen waarbij de spieren snel groeien. Hoewel het hebben van striae geen reden tot bezorgdheid is, kan het voor velen van ons een groot cosmetisch probleem zijn. Het kan een afschrikmiddel zijn voor het dragen van bikini’s of onthullende kleding, wat vooral teleurstellend is als je hard hebt gewerkt om het figuur van je dromen te krijgen en je niet eens voldoende zelfvertrouwen hebt om ermee te pronken. Lichaamsmake-up heeft nog een lange weg te gaan en het is bijna onmogelijk om textuurveranderingen in de huid te verhullen. Daarom hebben we de meest populaire behandelingen tegen striae verzameld, zodat u uw mojo terug kunt krijgen.
Hoe kan ik striae behandelen met niet- of minimaal invasieve cosmetische ingrepen?
Radiofrequentie-microneedling
Hoe behandelt radiofrequentie-microneedling striae? Radiofrequentietechnologie heeft een lange weg afgelegd wat betreft het verbeteren van het algehele uiterlijk van de huid. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van acnelittekens, rimpels, ongewenste lijntjes, huidverslapping, cellulitis en striae. Deze minimaal invasieve behandeling combineert traditionele microneedling, waarbij extreem fijne naalden met snelle tussenpozen de huid binnendringen om een wondgenezingsreactie uit te lokken, met radiofrequente energiepulsen; dit voegt een thermische energiecomponent toe.
Miniatuurkolommen van thermische coagulatie en microlaesies stimuleren de huid om zichzelf aan te vullen, waardoor nieuw collageen wordt aangemaakt ter vervanging van de waterstofbruggen van collageen die door microschade zijn verbroken. Er wordt nieuw weefsel gevormd met verhoogde niveaus van elastine en collageen, waardoor de huid na verloop van tijd een vernieuwd en gladder uiterlijk krijgt. Thermische energie zorgt er ook voor dat het overlappende fibroseptale netwerk van de huid strakker wordt; door de huid te verstevigen en te versterken worden de kloven waaruit tijgerstrepen bestaan geminimaliseerd.
Radiofrequentie voordelen
RF-microneedling kent een hoge tevredenheidsgraad onder cliënten; 93% van degenen die de procedure hebben ondergaan, geeft aan tevreden te zijn met het resultaat. Radiofrequente microneedling werkt op meerdere niveaus en combineert traditionele fysieke wondgenezing met geavanceerde gecontroleerde thermische schade voor een verbeterde lichamelijke respons.
Uitgedunde delen van de huid die striae zichtbaarder maken, kunnen worden verdikt en harder gemaakt met behulp van RF-microneedling. Behalve dat u zacht bent voor uw huid, hoeft u zich weinig zorgen te maken over voorbereidingstijd of downtime na uw RF-micronaaldprocedure.
Afgezien van wat roodheid, blauwe plekken en zwellingen, zijn er enkele bijwerkingen verbonden aan deze procedure. Hoewel RF-microneedling voor velen nuttig kan zijn, zijn anderen geen ideale kandidaten. Mensen met collageen vasculaire aandoeningen, actieve infecties of slechte wondgenezing moeten deze behandeling bijvoorbeeld vermijden.
RF-microneedling kan de zichtbaarheid van striae helpen verminderen, maar zorgt er mogelijk niet voor dat deze volledig verdwijnen. Deze procedure vereist geduld; je zult een paar maanden moeten wachten voordat de resultaten echt vorm krijgen.
Microneedling
Hoe behandelt microneedling striae? Microneedling verjongt de huid door de genezende reactie van het lichaam op gang te brengen. Miniatuurprikwonden van kleine, gesteriliseerde naalden die aan een handapparaat zijn bevestigd, creëren kleine zones met micro-verwondingen in de aangetaste delen van de huid. Dit draagbare apparaat, de dermapen, die functioneert als een pulserende stempel, kan worden aangepast aan specifieke prikdieptes om verschillende problemen en soorten littekens aan te pakken. Deze microverwondingen veroorzaken miniatuurceldood, apoptose, waarbij de cellen in de oppervlakkige dermis krimpen en uiteenvallen; witte bloedcellen en fibroblasten komen binnen om nieuw, collageen- en elastinerijk, matrixachtig weefsel te vormen. Het resulterende huidweefsel is gladder en zelfs gladder dan voorheen. U kunt microneedling krijgen bij meerdere klinieken, waaronder De Huidspecialisten.
Microneedling-professionals
Microneedling is veelzijdig; het kan worden gespecificeerd voor verschillende dieptes en penetratiesnelheden om verschillende soorten littekens in verschillende delen van het lichaam aan te pakken, inclusief striae. Microneedling is minimaal invasief, wat betekent dat het een laag risico en over het algemeen pijnloze procedure is die uw dagelijks leven niet verstoort.
Microneedling is snel, een enkele sessie duurt ongeveer 30 minuten, en vereist geen downtime of voorbereidingstijd. Microneedling kan ook worden gebruikt als preventieve maatregel om tekenen van veroudering te voorkomen en het collageen in de huid te stimuleren.
Microneedling kan worden gebruikt om hyperpigmentatie en textuurproblemen met striae te behandelen, wat resulteert in een meer airbrush-achtige huid.
Er zijn enkele contra-indicaties die u van deze procedure kunnen uitsluiten, waaronder medische aandoeningen die de wondgenezing verstoren (zoals diabetes), actieve infecties, actieve cystische acne of wonden in het beoogde gebied, en herpes. Zwangere personen worden ook afgeraden om microneedling te gebruiken.
Als u vatbaar bent voor hypertrofische of keloïde littekens, kan microneedling het probleem verergeren. Enkele kleine bijwerkingen zijn onder meer tijdelijke roodheid, zwelling en droogheid na de procedure.
Slecht uitgevoerde procedures kunnen resulteren in post-inflammatoire hyperpigmentatie of verdere littekenvorming die moeilijk te herstellen kan zijn. Microneedling zal uw striae waarschijnlijk niet volledig laten verdwijnen, maar kan de verschijning ervan wel verminderen.
Hoe behandelt Hifu striae?
Net als microneedling en RF – microneedling brengt hifu het collageensyntheseproces op gang om de kracht en zijdezachtheid van de huid te versterken. In tegenstelling tot de andere twee behandelingen is de hifu volledig niet-invasief, wat resulteert in een procedure met een nog lager risico. Hifu richt zich op striae door ultrasone energiestralen met verschillende frequenties af te leveren in de oppervlakkige musculaire aponeurotische laag (of SMAS) van de huid. Deze stralen veroorzaken microscopische thermische schade die de productie van collageen en elastine in gang zet, belangrijke factoren die de huid haar soepele structuur geven. Doordat de ultrasone energie wordt gefocust op het onderhuidse gebied van de huid, blijven de oppervlakkige papillaire dermale en epidermale lagen van de huid ongedeerd, terwijl de onderliggende structuur die bijdraagt aan het ontstaan van striae wordt behandeld. Dit gebeurt in de loop van enkele maanden terwijl het natuurlijke genezingsproces van het lichaam plaatsvindt.
Retinoïden en retinolen
Retinoïden zijn een derivaat van vitamine A en worden vaak gebruikt om pigmentatie- en textuurproblemen in de huid te behandelen. Het zijn de receptversies van retinoïden, die u zonder recept kunt kopen. Retinolen dringen door tot in de dermis van de huid, waar ze vrije radicalen neutraliseren, helpen bij de productie van collageen en de celvernieuwing van de huid stimuleren. Tretinoïnecrème is een populaire plaatselijke optie om striae aan te pakken. Het is vooral effectief bij verse striae die vroegtijdig kan worden aangepakt.
Retinol voordelen
Het is bewezen dat retinoïden de verschijning van striae in de huid verminderen wanneer ze vroeg in het vormingsproces van striae worden aangebracht; Sterker nog, 80% van de cliënten merkte verbeteringen in hun huid op. Retinol helpt andere textuurproblemen te bestrijden en tekenen van vroege veroudering te voorkomen; het kan ook mensen helpen met acnelittekens of andere huidproblemen.
Opgemerkt moet worden dat u, als u zwanger bent, geen tretinoïnecrème mag gebruiken. Het kan ook roodheid of irritatie van de huid veroorzaken. Retinoïden maken je gevoelig voor de zon, dus zorg ervoor dat je zonnebrandcrème draagt als je ze gebruikt. De meeste moeten ook worden gebruikt met een zachte vochtinbrengende crème om uitdroging en irritatie te voorkomen.
Chemische peelings
Chemische peelings worden vaak aanbevolen voor verschillende textuurproblemen. Als het om striae gaat, zorgen de effecten van een chemische peeling voor een snellere celregeneratie, waardoor de oppervlaktetextuur van de huid verbetert. Ze zullen er waarschijnlijk niet voor zorgen dat striae volledig verdwijnt, omdat ze de onderliggende structuur van de huid niet aantasten, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat striae minder zichtbaar en duidelijk zichtbaar worden. Tijdens een chemische peeling verwijdert een zure oplossing dode en nutteloze huidcellen om dofheid en oppervlakkige vlekken te bestrijden. Deze oplossingen bevatten meestal AHA’s, zoals glycolzuur of salicylzuur, of TCA (trichloorazijnzuur), dat overtollig bindweefsel afbreekt. Meer agressieve ingrediënten zijn onder meer fenol. Fenol dringt dieper door in de huid voor een intensere exfoliatie-ervaring. Dit zorgt voor een gezondere, frisser uitziende huid.
Hydraterende crèmes
Bepaalde crèmes die ingrediënten bevatten zoals cacaoboter, glycolzuur en vitamine A en vitamine E zijn bijzonder hydraterend en hydraterend. Door uw huid gehydrateerd te houden, kunt u uw huidbarrière sterk en duurzaam houden. Veel striae hebben de neiging om na verloop van tijd op zijn minst enigszins vanzelf te vervagen; in de meer minimale gevallen geven deze ingrediënten uw huid de kracht die deze nodig heeft om zichzelf te herstellen, terwijl ze ook voorkomen dat striae of tekenen van veroudering überhaupt opduiken.
Massage
Striort Massages worden vaak aanbevolen om verschillende littekens te behandelen en te voorkomen. Als het om striae gaat, kan regelmatig masseren de vorming ervan helpen voorkomen; een verhoogde bloedstroom en circulatie vergemakkelijken de cellulaire afgifte van voedingsstoffen en het afvalverwijderingssysteem in huidweefsels. Door elke dag een paar minuten uw buik, dijen, armen, billen of een ander gebied waar striae kan optreden te masseren, kan uw lichaam zichzelf snel en goed genezen.
Massage nadelen
Hoewel een massage vroege striae kan helpen voorkomen, is het onwaarschijnlijk dat het het uiterlijk van oudere of bestaande striae zal verbeteren.
Afspraak maken of meer informatie?
U kunt altijd telefonisch een afspraak maken of vrijblijvend informeren via 040-2012922.
Maakt u liever digitaal een afspraak? Geen probleem! Gebruik het afspraakformulier en we bevestigen de afspraak achteraf via e-mail.