Wat is beter vis of runder collageen

Wij krijgen vaak de vraag wat is collageen en wat doet het voor de huid. Vandaar dit artikel over collageen en elastine.

Wat doet collageen?


Collageen is heel belangrijk voor je algehele gezondheid. Het helpt niet alleen je huid, maar zit ook in spieren, botten en je kraakbeen.

Huidelasticiteit

Collageen zorgt ervoor dat de huid elastisch blijft. Dit zorgt voor een stralendere en vollere huid en gaat dus huidveroudering tegen. Echter verlies je vanaf eind twintig ongeveer 1% collageen per jaar. Het is dus belangrijk om de collageenproductie te helpen stimuleren.

Soorten collageen

Niet al het collageen is hetzelfde. Er zijn in ieder geval 28 soorten bekend. Het eerste type is verreweg het meest aanwezig in je lichaam. 90% van al het collageen in je lijf is namelijk type I.

Het lichaam maakt collageen aan door eiwitten die het binnenkrijgt via voeding af te breken tot aminozuren.

Aminozuren

Je zult vast wel eens een advertentie voorbij hebben zien komen met daarin het woord aminozuren. Wat zijn dit precies? De aminozuren zijn de bouwsteentjes waarmee lichaamseiwit, zoals collageen, vervolgens weer wordt opgebouwd.

 

Type 1 omvat 90% van het collageen in ons lichaam. Afhankelijk van de afkomst bevat een product dus bepaalde typen collageen. Zo bevat rundercollageen type 1 en 3 collageen, belangrijk voor de groei en herstel van de botten pezen en huid.

Viscollageen

Viscollageen bevat voornamelijk type 1, daarnaast bevat viscollageen hydroxyproline. Dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels.

Van alle types is type I dus het meest belangrijk voor bindweefsel. Type I is de beste keuze voor de meeste mensen en de meeste toepassingen.

Het verschil tussen rundercollageen en viscollageen

Runder collageen is afkomstig van runderen. Viscollageen is afkomstig van vis. De werkzaamheid van beide in ons lichaam verschilt niet veel van elkaar. Het helpt gezonde haren en nagels te behouden. Ook verbetert het de hydratatie en stevigheid van de huid.

Betere opname

Maar viscollageen komt meer overeen met menselijk collageen, daarom wordt viscollageen sneller opgenomen in ons lichaam. Ook wijze studies uit dat de collageen peptide uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptide die afkomstig zijn uit runder collageen. Dit betekent dat viscollageen makkelijker opneembaar is in het lichaam dan runder collageen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u een intake bij ons inplannen?

Onze specialisten staan graag voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!