Wat is collageen

Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en kracht van onze huid. Het is een eiwit dat wordt geproduceerd door fibroblasten en zorgt voor de “opvulling” van onze huid.

Hoewel we collageenvezels zelf aanmaken, neemt de productie ervan af na ons 29e levensjaar. Wanneer de collageenproductie afneemt, wordt de huid minder stevig en verslapt, waardoor rimpels ontstaan.

Naarmate we ouder worden, worden de collageenvezels ook harder en gaan ze aan elkaar plakken, waardoor de algehele structuur van de huid stijver wordt en elasticiteit verliest. Dit proces wordt ook wel versuikering genoemd.

Hoe komt het dat de collageenproductie afneemt?


Collageen is zeer gevoelig voor slijtage, met name door blootstelling aan de zon en het uitrekken van de huid. Ook kunnen wondjes en littekenvorming de collageenproductie beïnvloeden. Als je last hebt (gehad) van acne, zal de collageenproductie in je huid sneller afnemen.

Hoe beschermen we ons collageen?


Het beschermen van onze huid tegen de zon en andere weersinvloeden is erg belangrijk. Daarnaast kan vitamine C als co-enzym worden ingezet om de collageenvezels te beschermen. Smeer dus goed!

Onderaan vind je onze aanraders van Klapp!

Voeding


Vergeet niet op je voeding te letten! Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt door het eten van groenten en fruit. Deze bevatten antioxidanten die je huid helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Let vooral op de vitamines A, C en E.

Vitamine A (retinol)

stimuleert het vernieuwingsproces van de cellen, waardoor nieuwe collageen wordt aangemaakt. Eet vette vis, wortelen, abrikozen en pompoen.

Vitamine C

Vitamine C werkt regenererend, herstelt pigmentvlekjes en beschermt je huid als supersterk antioxidant. Je vindt vitamine C in bijna alle groente- en fruitsoorten, vooral in groene groenten en koolsoorten. Omdat groente en fruit vaak onrijp worden geplukt en vitamine C pas in de laatste fase van rijping wordt gevormd, kan het moeilijk zijn om voldoende vitamine C via voeding binnen te krijgen. Daarom is het raadzaam om vitamine C-supplementen te gebruiken. Veel mensen hebben namelijk een tekort aan vitamine C.

Vitamine E

Vitamine E ruimt vrije radicalen op en beschermt je huid tegen oxidatie. Je vindt vitamine E in vette vis, noten, peulvruchten, koudgeperste olie, zaden en pitten.

Stop daarnaast met het consumeren van suiker, koffie, verzadigde vetten (vooral transvetten), alcohol en stop met roken.

Het is belangrijk op te merken dat rimpels niet volledig voorkomen kunnen worden, maar wel vertraagd kunnen worden.

Wat moet er worden gesmeerd?


Het is essentieel om een goede zonnefilter te gebruiken om je huid te beschermen tegen schade. De SPF 30- cremé van Alhydran is speciaal ontwikkeld voor het gezicht, met een goede beschermingsfactor en een uitgebalanceerde verhouding van UV-A en UV-B filters. Het is uitstekend geschikt voor de bescherming van de huid na een cosmetische behandeling of peeling. Daarnaast bevat het product geen geurstoffen.

Gebruik de Collageen Booster Crème van Klapp om de collageenaanmaak te stimuleren en de afbraak van collageenvezels te voorkomen. Het hyaluronzuur in dit product zorgt voor het vasthouden van vocht in de huid, met als resultaat een zichtbaar en voelbaar gladdere huid.

Als serum kun je kiezen tussen de Vitamin C Booster Serum (vitamine C) of  A Serum (vitamine A), afhankelijk van de behoeften van je huid.

Wil je meer informatie of advies over een behandeling, dan staan de medewerkers van de Huidspecialisten je graag te woord.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u een intake bij ons inplannen?

Onze specialisten staan graag voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!