Wat is Elastosis

Elastosis is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door de afbraak en degeneratie van elastinevezels in de huid. Elastine is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit en veerkracht van de huid. Wanneer deze vezels beschadigd of afgebroken worden, resulteert dit in een verlies van stevigheid en een doffe, gerimpelde uitstraling van de huid.

Elastosis senilis

 
 is het verval van de elasticiteit van de huid bij het ouder worden. Blootstelling aan UVB speelt daarbij een belangrijke rol. Hoe groot het effect is van zonlicht is goed te zien door bij een ouder persoon te kijken naar de hoeveelheid rimpels op het gelaat, de armen, de handruggen en dit te vergelijken met de binnenkant van de bovenarm, waar nooit zon komt. Daar is de huid nog rimpelloos, blank, gaaf en soepel.

Elastosis behandelen


Elastosis wordt daarnaast vaak geassocieerd met veroudering. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen om elastosis te verminderen en de huid te herstellen. De beste behandelingen kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van het probleem en de individuele behoeften van de persoon. Enkele effectieve behandelmethoden zijn:

  1. Retinoïden: Retinoïden zijn afgeleid van vitamine A en staan bekend om hun vermogen om de collageenproductie te stimuleren en de huidtextuur te verbeteren. Dit kan helpen bij de behandeling van elastosis en het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.
  2. Laserbehandelingen: Lasertherapieën, zoals fractionele laserbehandelingen of intense pulsed light (IPL), kunnen worden gebruikt om de productie van collageen te stimuleren en beschadigde huidcellen te vernieuwen. Dit helpt bij het verminderen van elastosis en het verbeteren van de algehele huidkwaliteit.
  3. Peeling: Chemische peelings kunnen helpen bij het verwijderen van beschadigde huidcellen en het bevorderen van de groei van nieuwe, gezonde huid. Dit kan de tekenen van elastosis verminderen en de huid een jeugdiger uiterlijk geven.
  4. Huidverzorging: Het gebruik van hoogwaardige huidverzorgingsproducten kan ook bijdragen aan het verminderen van elastosis. Producten die retinol, antioxidanten en hydraterende ingrediënten bevatten, kunnen helpen bij het regenereren en verstevigen van de huid.

Het is belangrijk op te merken dat het voorkomen van elastosis ook essentieel is. Het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème met een hoge SPF en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon kunnen helpen om verdere schade aan de elasticiteit van de huid te voorkomen.

 

Wil je meer informatie over een behandeling van Elastosis? staan wij van  de Huidspecialisten in Valkenswaard je graag te woord

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u een intake bij ons inplannen?

Onze specialisten staan graag voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!