Schimmelnagel behandeling

Weg met schimmelnagels! 

Eindelijk kunnen schimmelnagels effectief en zonder bijwerkingen behandeld worden! Met de picolaser is de schimmel bij 4-6 behandelingen vernietigd. De warmte van de laserstraal kan zo diep de nagel indringen dat het de schimmel definitief vernietigd. 

Aantal behandelingen 

De schimmelnagels worden ong. vier keer behandeld met een tussenpoos van twee weken daarna ongeveer twee behandelingen met een tussenpozen van één maand. Hoe lang het duurt voordat een klant weer een gezonde nagel heeft, is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schimmelinfectie, de snelheid van groeien van de nagel en de persoonlijke omstandigheden. Meestal duurt het enkele maanden tot langer dan een jaar voordat de nagel weer gezond is. Acht maanden na de start van de behandeling dient tijdens een controle bekeken te worden welk effect de laserbehandeling heeft gehad. Uiteraard bekijkt u ook per behandeling hoe de vooruitgang vordert.

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling worden de nagels eerst ontvet met huidalcohol. De specialist geeft een beschermende bril aan de klant voor de ogen en geeft aan wanneer zij de eerste puls op de nagel zet. De laser werkt met een soort pennetje waarmee we nauwkeurig de nagels kunnen behandelen. Bij de behandeling bereikt een fijne laserstraal het midden van de schimmelkolonie op het nagelbed. De energie van de laserstraal wordt door de schimmel opgenomen en omgezet in warmte. De celstructuur van de schimmels raakt  permanent beschadigd waardoor de schimmel afsterft en uitbreiding van de infectie wordt effectief stopgezet. Het principe van de laserbehandeling is gebaseerd op het uitschakelen van de schimmel door selectieve thermische overbelasting. 

De lasertherapie is veilig en doeltreffend. 

De behandeling mag om de 2 tot 4 weken uitgevoerd worden. Er is een behandeling van minimaal 4 tot 6 keer aanbevolen voor doeltreffend resultaat. Alle nagels en nagelranden worden behandeld en de meest aangedane nagels extra intensief. Na de behandeling wordt de rand onder de nagel, de randen eromheen en het nagelbed zorgvuldig ingesmeerd met een anti schimmel gel genaamd: Terbinafine.

Prijs

U kunt een totaalpakket prijs hanteren of per teennagel behandelen. Echter adviseren we u om alle teennagels van de geïnfecteerde voet te behandelen i.v.m. besmetting van de gezonde teennagels. De kosten voor de totale behandeling (het intakegesprek, vier behandelingen en een controle afspraak) bedragen: 

€ 295,- voor 4 behandelingen incl. thuisverzorging setje

€ 75,00 per losse behandeling

Duur van de schimmelnagel behandeling

30 minuten

Nazorg

  • Na de behandeling wordt een anti schimmelgel 2x per dag gedurende ongeveer 2 weken tot 3+ maanden geadviseerd, afhankelijk van de ernst van de schimmelnagelinfectie.
  • Na de behandeling wordt een antischimmel voetspray geadviseerd 2x per dag gedurende ongeveer 2 weken tot 3+ maanden.
  • Breng minimaal 1x per week antischimmelpoeder aan in alle schoenen gedurende minimaal 1+ maand.
  • Houd de nagels geknipt en schoon (instrumenten desinfecteren na elk gebruik) Dit kan door uit te koken met azijn gedurende 30 minuten
  • Houd nagels dun met een papieren vijl voor eenmalig gebruik. Vijl de nagels in de douche, om zo min mogelijk besmetting van de ronddwarrelende schimmeldraden te voorkomen. De schimmels kunnen namelijk goed gedijen op de grond en zich verspreiden, … Daar kunnen ze wel een jaar lang overleven, wachtend op een nieuw slachtoffer.
  • Daarnaast wordt aangeraden om sokken, beddengoed en alles wat met de nagel in contact kan komen op 80 graden te wassen (handdoeken, badmatten end.)
  •  oude nagellak die op de geïnfecteerde nagel gebruikt is weg te gooien. Op deze manier geef je de schimmelinfectie minder kans zich te verspreiden!
  • Draag iedere dag schone sokken. Ook na de laserbehandeling  neem schone schoenen/sokken mee om te wisselen na de behandeling.
  • Loop niet op blote voeten op openbare plaatsen (zwembad, sportschool, enz.)
  • Breng gedurende de gehele behandeling geen nagellak aan op de nagels.
  • Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klimaat rondom uw voeten en dat is erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
  • Vermijd overmatige transpiratie. Draag als het warm is bij voorkeur luchtige, open, schoeisel. Dunne sokken en kousen van katoen zijn ook aan te raden.
  • Gebruik niet te veel zeep als u zich wast en spoel de zeepresten goed af. Zeep met desinfecterende bestanddelen is niet effectief tegen schimmels. 

 

Resultaat

Het resultaat van een behandeling voor een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk te zien. De schimmels kunnen wel zijn uitgeroeid, de afwijkingen aan de nagel kunnen nog maanden te zien zijn. Er is veel tijd nodig voordat de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid en afgestoten. Met name de teennagels groeien slechts enkele millimeters per maand. Het is dus een kwestie van geduld, geduld en nog eens geduld.

Wat is een schimmelnagel

Een schimmelnagel of de medische term voor een schimmelnagel is “onychomycose “(onycho = nagel; mycose = schimmel)is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. Het is een ontsierende aandoening, die soms een beetje pijnlijk is maar eigenlijk wel mee valt te leven.  Bij schimmelnagels worden nagelranden witgeel, groen of bruin.De nagels worden dik en brokkelig . Ze kunnen loslaten.

Het verschil tussen een kalknagel en schimmelnagel

Het grootste verschil tussen een kalk- en schimmelnagel zit ‘m al in de benaming: een schimmelnagel wordt namelijk altijd veroorzaakt door een schimmelinfectie. Een kalknagel kan daarentegen ook andere oorzaken hebben; oorzaken die niets met schimmels te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel in tegenstelling tot een schimmelnagel niet besmettelijk. Eén ding hebben ze wel gemeen: ze zien er hetzelfde uit.

Hoe ziet een kalknagel eruit?

Hoe ziet een kalknagel eruit? Hetzelfde als een schimmelnagel: verdikt, brokkelig en vaak met een gelige of bruine verkleuring. Het weefsel onder de nagel is aangetast, wat ervoor zorgt dat de nagel onvoldoende voedingsstoffen krijgt om gezond te groeien: wat op zijn beurt de verkleuring veroorzaakt. De ophoping van dood weefsel onder de nagel zorgt voor de verdikking. In sommige gevallen kun je ook lijntjes of ribbels in de nagel zien. Cosmetisch gezien geen pretje: maar gelukkig wel gewoon te behandelen!

Hoe ontstaat een kalknagel?

Hoewel zowel een schimmel- als een kalknagel dezelfde symptomen geven, kan een kalknagel ook door andere dingen veroorzaakt worden dan een schimmelinfectie. Een kalknagel ontstaat bijvoorbeeld ook door:

  • Slechte bloeddoorstroming en/of slechte bloedvaten;
  • Bepaalde huidziekten;
  • Suikerziekte;
  • Gebruik van bepaalde medicijnen;
  • Eczeem;
  • Ouderdom.

In tegenstelling tot een schimmelnagel is een kalknagel niet besmettelijk en hoeft deze ook niet perse behandeld te worden.

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Een schimmelnagel wordt daarentegen veroorzaakt door een schimmelinfectie die onder het nagelbed terecht is gekomen. Een schimmelnagel kan zowel bij de tenen als bij de vingers voorkomen. De schimmelinfectie begint vaak aan de zijkant van de nagel aan de grote teen, en verspreidt zich, indien onbehandeld, langzaam ook naar de andere tenen of zelfs de vingers. Wanneer de infectie zich spreidt kan dit voor flinke pijn zorgen: het behandelen van een schimmelnagel wordt dan ook aangeraden.

nagelschimmel kan zonder voorbehoud worden omschreven als een wijdverbreide infectie ziekte.De infectie, meestal veroorzaakt door dermatofyten, kan voorkomen op de vinger- en teennagels en wordt begunstigd door hitte. Maar ook draad-, gist- en schimmels kunnen nagel schimmel veroorzaken en zijn de bekendste verwekkers van deze ziekte. Er zijn verschillende behandelingsopties die kunnen worden gebruikt om de infectie consequent en permanent te bestrijden. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld en hoe eerder de behandeling wordt gestart, hoe groter de kans op herstel en hoe korter de genezingstijd. 

 Voetschimmel

Naast de schimmelnagels is er tegelijkertijd vaak sprake van “zwemmerseczeem” : nog een term die eigenlijk het verkeerde suggereert. Ook bij zwemmerseczeem is er namelijk sprake van) een schimmel, die pijnlijke kloofjes tussen de tenen veroorzaakt. Kalknagel wordt meestal veroorzaakt door dezelfde schimmelsoort als de veroorzaker van voetschimmel, maar er zijn ook schimmels die wel voetschimmel, maar geen schimmelnagels veroorzaken.

Symptomen van voetschimmel 

Voetschimmel kan op bijna alle plekken van je voet voorkomen, maar zit meestal tussen de tenen. De symptomen van voetschimmel zijn: 

  • Witte schilfering. Dit zit vooral vaak tussen de vierde en vijfde teen. 
  • Jeukende blaasjes. Deze blaasjes drogen na verloop van tijd in tot bruine vlekjes of korstjes, waarna de huid afschilfert. Dit zit vooral op de voetzool. 
  • Roodheid met schilfering. 
  • Gele verkleuring en verbrokkeling van de nagels, ook wel schimmelnagels of kalknagels genoemd. 
  • Stinkende voeten.

 

Hoe herken je schimmelnagels?

In de vroege stadia is nagelschimmel erg moeilijk te identificeren en wordt vaak over het hoofd gezien. Omdat de infectie aanvankelijk pijnloos begint, worden gele verkleuringen of een verandering in de structuur van de vinger- en teennagels vaak niet serieus genomen. Naast de gele verkleuring en zichtbare groeven of broze plekken op de nagel, manifesteert een nagelschimmel ziekte zich met ontsteking van het nagelbed en beperkte of ongelijkmatige nagelgroei. De nagel ziet er troebel uit, wordt dikker en kan afbrokkelen. Op het eerste gezicht ziet een door nagelschimmel aangetaste vingernagel of teennagel er eeltig uit en is meestal vergeeld. Als de nagelplaat niet wordt behandeld, kan dit leiden tot volledige loslating en vernietiging van de nagelplaat. De oorzaken van het ontstaan ​​van nagelschimmel zijn divers en zijn bijvoorbeeld gebaseerd op synthetische sokken en de bijbehorende zweetvoeten, op te strakke of niet ademende schoenen.

Nagelschimmel is gemakkelijk te herkennen aan de bovenstaande symptomen en vereist dat de getroffenen onmiddellijk hulp inroepen om te voorkomen dat de schimmel zich verder verspreidt. Als de kleur of structuur van de nagels verandert, als een nagel er eeltig uitziet en de kleur doet denken aan de spreekwoordelijke “rokersnagel”, kan men met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een besmetting met nagelschimmel aannemen. Bovenal moeten mensen uit de risicogroepen veel belang hechten aan voetverzorging en regelmatig controleren of voeten en nagels vrij zijn van tekenen van schimmelinfecties.

Is de behandeling pijnlijk?

De laser brengt de energie geleidelijk over naar de geïnfecteerde schimmelnagel. Tijdens de behandeling voelt u een prikkeling en voelt u dat de temperatuur van de nagels oploopt. Over het algemeen wordt de behandeling niet als pijnlijk ervaren. De behandelaar heeft de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende programma’s waarmee de intensiteit en dus de gevoeligheid van de behandeling, hoger of lager kan worden ingesteld.

Afspraak maken of meer informatie?

U kunt altijd telefonisch een afspraak maken of vrijblijvend informeren via 040-2012922.

Maakt u liever digitaal een afspraak? Geen probleem! Gebruik het afspraakformulier en we bevestigen de afspraak achteraf via e-mail. 

Hidden
Let op komt u uit België? Graag even de landcode 0032 erbij neerzetten.
DD dash MM dash JJJJ
Gewenst tijdstip(Vereist)
: